image

Son yıllarda meralardakiyetersizlik, yem fiyatlarındaki artışın hayvancılığı ciddi anlamda zordabıraktığını vurgulayan Durmaz, yaşanan sorun nedeniyle kimi hayvanyetiştiricisinin artık hayvan besleyemez duruma geldiğini belirtti.

Hayvan yetiştiricilerinin enbüyük sorununun artan yem fiyatları olduğuna dikkat çeken Durmaz, hayvanyetiştiricilerine yem desteğinin verilmesi gerektiğini ifade etti.

Hayvan yetiştiriciliğindebirçok sorunun yaşandığını dile getiren Durmaz, “Bunların başında da yemfiyatları geliyor. Yem fiyatlarının ve girdilerin çok yüksek olması hayvancılıksektörünü olumsuz etkiliyor ve yetiştiricileri hayvan beslemeyi bırakmaya doğruetkiliyor. Bununla beraber meralarımız da yetersizdir. Birçok mera alanımızolmasına rağmen terör olayları nedeniyle meraların azalması hayvancılığıolumsuz yönde etkiledi.” diye konuştu.

“HAYVANCILIKTA EN BÜYÜKMASRAF YEMDİR”

Yem fiyatlarının geçen seneyegöre yüzde 300 oranında arttığına dikkat çeken Durmaz, şöyle devam etti: “Bu dabesicileri tümüyle olumsuz etkiledi. Hayvancılıkta en büyük girdi, masrafyemdir. Yemini kendi üreten vatandaşlarımız her zamanki gibi yine kâr ettiler.Buradan bütün hayvan yetiştiricilerimize çağrımız şudur; Kendi yeminizikendiniz üretin. Yoksa yem fiyatları nedeniyle zarar edersiniz. Maalesef yem desteğiBakanlığın programında yok. Yem kredisi şeklinde var. O da faizsiz 18 aytaksitli şeklinde ödeniyor. Fakat o da yetersiz geliyor.”

“GEÇEN SENEYE GÖRE YÜZDE 300ARTMIŞ DURUMDA”

Nasıl buzağı desteği varsa,yem desteğinin de olmasını şiddetle öneriyoruz” diyen Durmaz, “Şu anda 50kilogramlık yem fiyatları 280 ila 300 lira arasında değişiyor. Torbada 50 kilovar ve bu fiyat çok yüksek. Geçen seneye göre yüzde 300 artmış durumda. Geçensene bu zamanlarda yemin torba fiyatı 100 lira civarındaydı. Kış hazırlığıolarak bölgemizde buğdaygiller daha fazla olduğu için bu sene saman problemimizyok. Hatta fazla samanımız da var. Bu samanımız da il dışına, özellikle Serhatbölgesine gönderilmektedir.” ifadesini kullandı.

“ACİLEN BİR ÇALIŞMAYAPILMALI”

Hayvan yetiştiricilerinedesteklerin artırılmasının büyük önem oluşturduğunu kaydeden Durmaz, son olarakşunları söyledi: “Bilinçli hayvancılığın geliştirilmesi, modern işletmeleregeçiş yapılması için Bakanlığın tümüyle destek sunması ve bu desteklemede şartkoydukları parametre olayının tümüyle kaldırılması yönünde bir çalışmanınacilen yapılmasını talep ediyoruz.” (İLKHA)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *