image

Bazı temaslarda bulunmak üzere komşu il Siirt'e giden HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, basın mensuplarıyla bir araya geldi. Toplantıya HÜDA PAR Batman İl Başkanı Davut Şahin de katıldı. Toplantıda gündeme dair önemli açıklamalarda bulunan Yapıcıoğlu, bölge illerindeki işsizlik, asgari ücret ve başka önemli konulara değindi.

İşsizlik oranlarının özellikle Güneydoğu illerinde çok yüksek olduğuna dikkat çeken Yapıcıoğlu, okuldan mezun olan gençlerin iş bulamamaktan şikâyetçi olduğunu dile getirdi.

BATMAN-MARDİN- SİİRT VE ŞIRNAK’TA İŞSİZLİK ÇOK YÜKSEK

Yapıcıoğlu, "Gençlerle bir araya geldik. İşsizlik çok ciddi bir problem. Malumunuz Türkiye'yi bölgelere ayırmışlar. Bu bölgelerden bir tanesi Siirt-Batman-Mardin ve Şırnak'ın bulunduğu bölge. İşsizlik rakamlarının en yüksek olduğu bölge burası. Gençler haklı olarak işsizlikten şikâyet ediyorlar. Okullarını bitirip mezun olmalarına rağmen atanamamaktan, iş bulamamaktan şikâyet ediyorlar." dedi.

Yapıcıoğlu asgari ücrete de değindi. Açıklanan asgari ücretin açlık sınırının altında olduğuna vurgu yapan Yapıcıoğlu, hiçbir ücretin açlık sınırının altında olmaması gerektiğine dikkat çekti.

Yapıcıoğlu, "Geçtiğimiz günlerde asgari ücretin 5 bin 500 TL olacağı açıklandı. Dün de enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla memur, memur emeklisi, SSK ve BAĞ-KUR emekli maaşlarına yapılacak olan zamlar da açıklandı. Asgari ücret 5 bin 500, açlık sınırı 6 bin liranın üzerinde. Bugün açıklanan rakamlarla en düşük memur emeklisinin aylığı açlık sınırı civarında, 6 bin 78 lira olarak açıklandı. Diğer SSK ve BAĞ-KUR emeklilerine 6 aylık enflasyon oranı olan yüzde 42,35 oranında bir zam yapılacak. Bir de büyüme rakamları var. Sadece enflasyon oranında bu kesimlere zam yapmak yetmez, mutlaka refahtan bunlara pay ayrılması ve hiçbir ücretin açlık sınırının altında olmaması gerekir. Şu anda SSK ve BAĞ-KUR emeklilerinin büyük çoğunluğunun maaşının açlık sınırının altında kalacağı anlaşılıyor. Bu sürdürülebilir bir durum değildir." diye konuştu.

"HÜKÜMET AÇLIK SINIRININ ALTINDA GELİRİ OLANLARA MUTLAKA EK GELİR DESTEĞİ SAĞLAMALI"

Ekonomik olarak halkın büyük problemler yaşadığına işaret eden Yapıcıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hükümet 6'ncı ayında bütçenin yetmeyeceğini, ek bütçe hazırlanması gerektiğini gördü ve ek bir bütçe yaptı. Daha önce hazırlanan bütçenin yarısından fazla ek bir bütçeyle sene sonunu getirmeye çalışacak. Vatandaş da bütçesiyle ay sonunu getiremiyor. Bu husus görülmeli. Mutlaka açlık sınırının altında bir gelire sahip olanlara ilişkin ek tedbirler alınarak bunlara ek gelirler sağlanmalı, maaşlarında ek iyileştirmeler yapılarak bu sorun mutlaka aşılmalı. Aksi halde bütün bir toplumu etkileyecek. İnsanlar sadece karnını bile doyurmakta zorlanır duruma gelmiştir.”

Yapıcıoğlu ahlaki çöküntüye de değindi. Yapıcıoğlu, "Kanaat önderleriyle bir araya geldik. Ekonomik sıkıntılarla birlikte ahlaki çöküntünün ciddi bir şekilde toplumun gündemine gelmesi gerektiği halde sadece ekonomik sıkıntılar dolayısıyla bunların bazı kesimler tarafından görmezden gelinmesinden şikâyet ettiler. Kanaat önderlerinin dile getirdiği bu durumu basın aracılığıyla ilgililere duyurmayı bir borç, bir görev biliyorum. Uzun süredir bizim gündemimizdedir. Evet, memleketin her tarafında ekonomi birinci gündem maddesi ama en az bunun kadar tehlikeli ve en az onun kadar mutlaka acil bir tedbir gerektiren hususlardan bir tanesi de yaşanan ahlaki çöküntüdür. Bunun da kısmen ekonomik sıkıntılarla, sorunlarla bağlantılı olduğunu söylemek mümkündür." Dedi VEYSİ GÜLTEKİN

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *