image

Fidan satıcısı Seyithan Taşan, ilkbaharın gelmesiyle bitki satışlarının arttığını söyledi.

 “Talep o kadar yüksek ki bitki çeşitlerini bulmakta zorlanıyoruz” diyen Taşan, bu sene Türkiye’nin her yerinde bitki alımına talebin bayağı yüksek olduğunu kaydetti.

 “En büyük sorunumuz bitki bulamamaktır”

Bu yıl fidan fiyatlarının yüzde 200 arttığına işaret eden Taşan, “Gerek kira fiyatlarının yükselmesi, gerek akaryakıtın artması fidan fiyatını etkiledi ama yine de satışlar çok iyi gidiyor. Şu anda bizim en büyük sorunumuz bitki bulamamaktır. Bulamamamızın sebebi ise yurt dışına ihracat yapılması ve üreticilerin azalmasından kaynaklanıyor.” dedi.

“Şu an bitki ekme mevsimidir”

Süs bitkisi ve meyveyle karışık 200’e yakın bitki çeşidinin bulunduğunu aktaran Taşan, şöyle devam etti:

“Genelde bitkilerimizi siteler, resmi kurumlar, ihale üzerinden ve ihtiyaç üzerine alım gücü olan herkes alıyor. Bizde bin liradan 5 bin liraya kadar çıkan bitki çeşitleri var. Şu anda da tam bitki ekme mevsimidir. Özellikle ocak, şubat, mart ve nisan aylarında ekim yapılması çok daha iyi ve verimli oluyor.”

“İlkbaharın gelişiyle doğada bir uyanma var”

Peyzaj mimarı Murat İnsel ise bölgede iklim şatlarına göre ekilmesi uygun olan bitkiler hakkında şunları söyledi:

“İlkbaharın gelişiyle doğada bir uyanma var. Doğa değişimiyle birlikte bahçe ve parklarda bir hareketlenme başlıyor. Bu noktada bölgemizin iklim koşullarına uygun ağaç ve fidanlar bulunmaktadır. En çok tavsiye ettiğimiz ağaçlar ise çınar, çınar yapraklı dut, aşılı mavi selvi, limon selvi, top çam ve bunlara benzer ağaçlara ağırlık veriyoruz. Çünkü bunlar karasal iklimimize uygun olanlardır.”(İLKHA)

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *