image

Köylüler bahçe ve arazilerinde, şehirde yaşayan halk ise evlerinin bahçe ve balkonlarındaki saksılara ekmek üzere sebze ve meyve fidesi satan yerlere yöneldi.

Fide fiyatlarının 1 lira ile 2 buçuk lira arasında fiyatlarla satılırken halk özellikle domates, biber, salatalık, patlıcan ve çilek gibi fidelere yoğun ilgi gösteriyor.

15 senedir sebze ve meyve fidesi sattığını belirten fide satıcısı Hamdullah Şahin, yaklaşık 20 çeşit fide sattıklarını belirterek şunları söyledi:

“15 yıldır sebze ve meyve fide işini yapıyorum. Fidelerimiz Antalya ve Adana’dan geliyor. Salatalık, domates, patlıcan, karpuz ve kavun gibi yaklaşık 20 çeşit fidemiz var. Her sene yaptığımız satışlarımız maalesef bu sene biraz düştü. Bunun sebebi ise fiyatların zamlanmasından dolayıdır. Şu anda fidelerimizin çoğunu köylüler alıyor.” Dedi.

“SICAK HAVALAR BAŞLAMADAN FİDELER EKİLİRSE DAHA GÜZEL YEŞERECEKTİR”

Havalar aşırı ısınmadan fidelerin toprakla buluşmasının verimi daha çok artırdığını ifade eden Şahin, “Bahar olduğu için fidan ekiminin tam zamanıdır. Daha önce fidenin tanesi 25 kuruşayken şu anda 1 liraya çıkmış durumda. Bu artışta bizim elimizde olan bir şey değil. Maliyetlerin artmasıyla her şeyin fiyatı arttığı gibi fidelerinde fiyatı arttı. Fidelerin 20 ile 30 günlük bir süresi var. Sıcak havalar başlamadan ekilirse fideler daha güzel yeşerecektir.” Diye konuştu.    

“KÖYLÜLERLE BİRLİKTE HALKIN DA SEBZE FİDELERİNE TALEBİ YÜKSEK”

Sebze fidelerine köylülerin dışında şehirde yaşayan vatandaşında ilgi gösterdiğini belirten bir diğer fide satıcısı İbrahim Uğurtaş ise şunları söyledi: “Burada sebze fideleri satıyoruz. İlkbaharın gelmesiyle fide ekim zamanı geldi. Herkes fide ekmeye başladı. Bizde biber, patlıcan, domates, salatalı, çilek gibi fide çeşitleri var. Fideleri genelde köylüler aldığı gibi millette alıp evinin bahçe ve balkonlarındaki saksılara ekiyorlar.” dedi.

“BÜYÜK BİR BAHÇEM OLSAYDI BÜTÜN ÇEŞİTLERİ EKERDİM”

Evin balkonunda bulunan saksılarda ekmek için biber fidesi aldığını söyleyen Yahya Polat, “Evimizin havlusunda küçük bir toprak parçası ve balkondaki saksılara ekmek için acı ve tatlı biber fidesi aldım. Fide fiyatları bayağı yükselmiş. Evde ekeceğim için biraz aldım. Bahçem yok büyük bir bahçem olsaydı bütün çeşitleri alır ekerdim.” dedi.

Artan fiyatlardan dolayı fide aldığını belirten bir diğer vatandaş Şakir Akbaş ise “Marketten biber alacaktım bana kilosunu 35 lira dediler. Bende bunun üzerine buraya gelip biber fidesi aldım” diye konuştu. (İLKHA)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *