image

Yapılan açıklamada, “2022 Ocak ayı için 15 bin sözleşmeli öğretmen alımı ile ilgili atama takvimi oluşturulmuş, KPSS puanı yeterli olan öğretmen adayları başvurularını yapmış ve Kasım ayı içerisinde mülakatları gerçekleştirilmişti. Yapılan mülakatın sonuçları 27 Aralık’ta açıklandı. Ancak hangi kriterlere göre yapıldığı bilinmeyen bu şaibeli mülakatlar, yoğun tartışmaları da beraberinde getirmiştir. KPSS’de çok iyi puan alan öğretmen adaylarının denetleme imkânı bulunmayan mülakatlarla elenmesi hakkaniyete ve adalete aykırı bir uygulamadır. Büyük emek harcayarak üniversite bitiren ve aynı şekilde KPSS’ye hazırlanıp yüksek puan alan öğretmen adaylarının birkaç dakikalık sözlü sınava tabi tutularak yıllarca verdikleri emeklerinin heba edilmesi açık bir hak gaspıdır. Hukuki hiçbir dayanağı olmayan bu mülakat sistemi ile KPSS anlamını yitirmiştir.” Denildi.

Açıklamanın devamında, “Mevcut mülakat sistemi her türlü suistimale açık bir uygulamadır. Hukuki ve bilimsel hiçbir dayanağı yoktur. Memleketin evlatlarına bu zulüm reva görülmemelidir. Liyakat ve kabiliyetin ölçülerini keyfi ve illegal güvenlik soruşturmaları belirleyemez. Mevcut sistem ya tamamen kaldırılmalı ve KPSS üzerinden bir değerlendirme getirilmelidir. Ya da mülakatlara şeffaflık getirilerek hukuki gerekçelere dayalı kıstaslara kavuşturulmalıdır. Öte taraftan hak gaspına uğrayan öğretmen adaylarının hakları ivedilikle iade edilmelidir.” İfadeleri kullanıldı.

ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU

Öğretmenlik meslek kanunuyla ilgili de şu değerlendirme yapıldı: “Hükümet yetkilileri Öğretmenlik Meslek Kanunu’nu Meclis’e sundu. Öğretmenlerin yıllardır beklediği kanunun geç de olsa gündeme alınması sevindirici bir durumdur.  Öğretmen ve okul yöneticilerinin atamaları, çalışma şartları, özlük hakları, kariyer durumu, öğretmenlikte adaylık kaldırma sınavının iptal edilmesi, sözleşmeli öğretmenlerin kadrolu öğretmenlerle aynı haklara sahip olması gibi köklü sorunların bir an önce çözüme kavuşturulması, kamuoyunun beklentisidir. Öte taraftan aday öğretmenlerin mesleki gelişimleri ile ilgili yapılan çalışmalar etkin bir program dâhilinde gerçekleştirilmediğinden “Eğitimci” profilindeki yetersizlikler eğitimin en önemli sorunu olmaya devam etmektedir. Yıllardır uygulanan göstermelik ve pasif programlardan istenilen verim alınamamaktadır.”

Açıklamada, “Eğitim ve öğretim faaliyetinin gerçekleştirilmesinde öğretmenin rolü büyüktür. Öğretmen, öğrenciler için rol modeldir. Bunun için öğretmen yetiştirme sistemi mutlaka değiştirilmelidir. Kadim medeniyetimizin üzerine bina edildiği değerler mefkuresini önceleyen, sorumluluk sahibi, erdemli, araştırmacı, zamanın şartlarını iyi idrak eden ve insan yetiştirmeyi hedefleyen öğretmenler yetiştirilmelidir. Öğretmen bir mürebbidir. Eğitim fakültelerinin programı bu anlayışa göre hazırlanmalıdır. Böylelikle geleceğin toplumunu oluşturacak nesil de yetiştirilebilsin. Geleceği inşa etmede bu kadar etkili olan bu mesleğe alınacak kişilerin toplumun inanç ve değerlerine saygılı ve sorumluluk bilinci yüksek kimseler olması bir zorunluluktur.” Denildi. ŞEVKİ ASLAN

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *