image

İlimizde günlük vaka sayısının 20’lere düştüğünü belirten Pamukçu, “Türkiye’de en az vaka görülen ikinci iliz. Vaka sayısı bayağı düştü. Fakat bu hastalık dalgalanmalar şeklinde kendisini gösteriyor. Dalgalanmalar şeklinde kendisini gösterdiği için de bizim bir sonraki dalgaya hazırlıklı olmamızın tek yolu ve yöntemi aşıdır. İnsanların, korkmadan, çekinmeden aşılanmalarını istiyoruz.” dedi.

Batmanlıları aşı olmaya davet eden Pamukçu, “Sağlık bakanımız yeni bir açıklama yaptı. 18 yaş üstü herkese hatırlatma dozu hakkı tanındı. Yine daha önceden aşı olup bağışıklık düzeyi düşme ihtimali olan tüm Batmanlıları aşı olmaya davet ediyoruz. Zaman içinde aşının bağışıklık oranı düşer ve bunun tekrarını yapmamız gerekiyor. Grip aşısını nasıl ki senede bir defa oluyorsak bununda dönem dönem tekrarını yaparak bağışıklık düzeyimizi artırmamız gerekiyor.” İfadelerini kullandı.

Kurallara uyulması çağrısında bulunan pamukçu, “Bununla birlikte bulaş kaynaklarını azaltmalıyız. Bunun yöntemi de mümkün olduğu ancak kalabalık olan her ortamdan uzak durmaya çalışarak ve kalabalık ortamlara girmemiz gereken durumlarda da mutlaka tedbirli bir şekilde girmektir. Mesafe şartının sağlanamadığı kalabalık ortamlarda maske kullanımı önemlidir. Vatandaşlarımız bu tedbirlere uymaya devam etmelidirler." dedi.

Aşı konusunda hala yetersiz olduklarını belirten Pamukçu, “1.Dozaşı da %75 kişi, yani her 4 Batmanlıdan 3’ü aşılandı. 2.Dozda ise %58,3 oranda aşılama gerçekleşti. 2.Dozda istediğimiz noktaya henüz varamadık. Yoğun bakımlarımız da servislerimizde yatan hastalarda aşının ne kadar etkili olduğunu gözlemliyoruz. Dolayısıyla vatandaşın bu konuda hiçbir soru işaretine mahal vermeden aşılarını yapmasını istiyoruz. “ diye konuştu.

Yoğun bakım hastaları konusunda da bilgi veren Pamukçu, “Şuan da yoğun bakımda 15 hastamız var. 6 tane de entübe hastamız var. Hastaların genel yaş ortalaması orta yaşın üstünde. Fakat daha önceden hiçbir hastalığı olmayan, daha çok genç yaştaki hastaların bu hastalığı çok ağır geçirmeleri ve ağır geçirmelerinden dolayı yoğun bakıma yatışları ve ne yazık ki vefat etmeleri hepimizin içini acıtan, doktorlarımızı da bu anlamda üzen konuların başında bu geliyor.” dedi. 

Genç yaştaki hamile annelerin risk altında olduğunu belirten Pamukçu, “Bebeği karnında, genç yaştaki kadınların hastalıktan dolayı erken doğum yapmaları ve bir anneyi yoğun bakımda kaybetmenin verdiği ıstırap, bir doktor bir hemşire ve bir sağlık çalışanı için gerçekten çok zor bir durum. Bunu da ne yazık ki çok sık görmeye başladık. Kovıd-19’den önce senede iki ya da üç anne ölümü gerçekleşirken, Batman’da şimdiye kadar 8 anneyi Kovıd-19’denkaybettik. Bunların hepsi de genç yaşta idiler ve hiçbiri aşı olmamıştı. Bu konuda halkımız hem kendi sağlığı için hem de kendi iyilikleri için genç yaşta olmalarını dinlemeden, gebe veya değil dinlemeden mutlaka aşılanmaları gerekiyor. Bu konuda özel bir hassasiyet bekliyoruz.” İfadelerini kullandı. M.EMİN URAZ

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *