image


Salgın ile birlikte bireysel ulaşıma talep artarken motosiklet ve elektrikli bisiklet bu noktada ön plana çıkan araçlardan birisi oldu. 2020 yılında vergi ve kur artışlarının yanı sıra tedarik sürecinde yaşanan sorunlar olmasına rağmen motosiklet satışları yüzde 35 arttı.

Salgının damga vurduğu 2020'de son 15 yılın rekorunun kırıldığı motosiklet pazarında satışlar bu yıl daha da hızlandı. İlk çeyrekte motosiklet satışları yüzde 63.5 artarak, 43 bin adedi aştı.

Motosiklet satışları yüzde 35 oranında artarken talep nedeniyle fiyatlarda geçen yıla göre yüzde 50 oranında yükseldi.

Motosiklet satıcıları, Türkiye'de birçok vatandaşın trafikteki araç tercihlerinde değişim yaşandığına dikkat çekti.

Salgın sürecinde toplu taşıma kullanmak istemeyen birçok vatandaşın son zamanlarda motosiklet ve elektrikli bisiklet gibi bireysel kullanabilecekleri araçlara yöneldiğini ifade eden sektör temsilcileri, son dönemde motosiklet satışlarının ciddi oranda arttığını belirtiyor.

Son dönemde sıfır ve ikinci el araçların fiyatlarının yüksek olmasından dolayı motosiklet kullanımının her geçen gün daha da arttığına dikkat çeken sektör temsilcileri, vatandaşların yoğun trafikte rahat etmek ve daha uygun olduğu için motosiklet tercih ettiğine dikkat çekti.

Motosikletlere olan taleplerin fiyatlarında yükselmesine neden olduğunu belirten sektör temsilcileri, geçtiğimiz yıl en düşük fiyatı 5 bin lira motosikletlerin bu yıl ise yaklaşık 10 bin liraya yükseldiğini dile getirdiler.

Ehliyet gerektirmeyen elektrikli bisikletlerin de bu dönemde ön plana çıktığına dikkat çeken sektör temsilcileri, ulaşım araçları arasında hem ekonomik hem çevreci hem de en keyifli ulaşım aracı olan motosiklete olan ilgiden memnun olduklarını dile getiriyorlar.

Covid-19 salgını sürecinde motosiklet ve elektrikli bisiklete talebin arttığına dikkat çeken sektör temsilcilerinden Musa Tur, satışların salgın öncesi döneme göre yüzde 35 arttığını söyledi. “

Motosiklet kullanım oranlarının çok arttığını belirten Tur, “İnsanlar toplu taşıma araçlarını kullanmayı bıraktılar. Daha seri, daha pratik olduğu için motosikletlere yöneldiler. Pazarda yaklaşık yüzde 30 gibi bir büyüme oldu. Ama bu büyüme özellikle bu yılın nisan ayından beri durgunluğa geçti. Bunun da en büyük nedeni; şu anda ortalama bir motosikletin fiyatı 10 bin liradan başlıyor. Limit olarak bir sınırı yoktur. En alt limit 10 bin liradan başladığı için insanlar artık motosiklet almakta zorlanıyorlar.” diye konuştu.

Son yıllarda motosiklete olan talebin artmasına rağmen motosiklet kullanımının ise halen Türkiye’de yeteri kadar olmadığını belirten Tur, trafik nedenlerinden ve artan maliyetlerden dolayı motosiklet üretimi ile kullanımına daha çok ağırlık verilmesi gerektiğini ifade etti. İLKHA

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *