image


Batman Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün desteğiyle İkiztepe köyünde birçiftçinin 150 dekar alanda damlama sistemiyle yaptığı sebzecilik alanında‘Hasat şenliği’ programı yapıldı.

Programa; Vali Hulusi Şahin, Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Gün, oda vebirlik başkanları ve çiftçiler katıldı.

Programda bir konuşma yapan Vali Hulusi Şahin, Batman’ın verimlitopraklara sahip bir şehir olduğunu belirtti.

“MISIR TOPRAĞI YORUYOR”

Verimli toprakların heba edilmemesi gerektiğini ifade eden Vali Şahin,“Bu memleket ne kadar verimli bir memleket, gerçekten her yerinde verimfışkırıyor. Fakat bu küçücük alanda bahçe bitkileri yapılıyor. Sağımız,solumuz, her tarafımız mısır. Halbuki mısır toprağı yoruyor. Mısır suyu çokfazla kullanıyor. Kullanılan gübrenin de suyla beraber akmasıyla beraberkirliliğe de sebebiyet veriyor. Sularımız kirleniyor. Toprağımızverimsizleşiyor ve tuzlulaşmaya başlıyor.” dedi.


“TEKRAR BELKİ PAMUĞA DÖNEBİLİRİZ”

Çiftçilerin mısır yerine pamuk ekimine yönelmesinin daha faydalıolabileceğini vurgulayan Şahin, şöyle devam etti: “Artık bizim bu mısır ürününübir miktar bırakmamız lazım. Tekrar belki pamuğa dönebiliriz. Ama en kıymetlisitabi bu bahçe bitkileridir. Tabi bu bir miktar zor bir iş, işçiliği de ağır.Ama bu memlekette işçilik sorunu var mı? Biz başka şehirlere tarım işçisigönderiyoruz. O hemşerilerimiz zor şartlarda kuzey şehirlere işçi olarakgidiyorlar. Burada imkan bulsalar onlar burada da tarım işçiliği yapabilirler.”

“VERİMLİ ÜRÜNLERE DÖNMEMİZ LAZIM”

“Demek ki bir işçilik problemi aslında yok” diyen Şahin, “Elimizdeinsanımız var. Toprağımız verimli, suyumuz var. Suyumuzu da verimli olarakkullanabileceğimiz sistemlerimiz de var. Bizim artık gerçekten bu tür verimliürünlere dönmemiz lazım. Eğer bunu başarabilirsek hem suyumuzu çok dahatasarruflu kullanırız hem de elde edeceğimiz gelir daha yüksek olur ve Batmanbütün Türkiye’yi, hatta civar ülkeleri de doyuracak kapasiteye sahiptir.”ifadelerini kullandı.

“30 BİN DEKAR ALANDA SEBZE YETİŞTİRİCİLİĞİ YAPILIYOR”

Programda bir konuşma yapan Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Gün isekentte yaklaşık 30 bin dekar alanda sebze yetiştiriciliğinin yapıldığınıaktardı. Gün, “Özellikle Batman’ımızda sebzecilik Dicle kenarı, Batman Çayıveya yeraltı kaynakları, bahçecilik şeklinde küçük aile işletmeleri şeklindeyapılmaktadır. Son yıllarda seracılığında içine girmesiyle şu anda 400 dönümlükalanda seracılık yetiştiriciliği yapılmaktadır.” dedi.

Konuşmaların ardından sebze yetiştiriciliğin yapıldığı alanda incelemelerdebulunan Vali Hulusi Şahin, hasat yaptı. ŞEVKİ ASLAN

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *