image

Batman Ortopedik Engelliler Derneği “Yeni Türkiye’de Engelliler” konulu panel düzenlendi.

Batman Ortopedik Engelliler Derneği tarafından düzenlenen panele Araştırmacı Yazar, Sosyolog Sevda Türküsev, Türkiye Sakatlar Konfederasyon Başkanı Yusuf Çelebi, Türkiye Ortopedik Özürlüler Federasyonu Genel Sekreteri Ayhan Bahçeli ve Türkiye Sakatlar Konfederasyonu İstihdam ve Uluslararası İlişkiler Sekreteri Emel Kapanoğlu konuşmacı olarak katıldı.

Batman valisi Azmi Çelik, Batman Kültür ve Turizm İl Müdürü Mehmet İhsan Aslanlı, Batman İŞKUR Müdürü Besim Eviz ve sivil toplum kuruluşları temsilcileripanelde hazır bulundu. Panelde bir konuşma yapan vali Azmi Çelik, “Açık alanlarda ve toplu taşıma araçlarında engelli kardeşlerimizin dış dünyayla bağlantısını etkin bir şekilde sağlayabilmek adına yapılması gerekenlerin bir an evvel yapılarak hayata geçirilmesi son derece önemlidir.” ifadelerini kullandı.

Geçmiş dönemden günümüze kadar engellilerin yaşamış olduğu sorun ve sıkıntılara değinen Türkiye Sakatlar Konfederasyon Başkanı Yusuf Çelebi, gelinen nokta itibariyle engellilerin az da olsa rahatladıklarını ama bunun yeterli olmadığını ve engellilerin istihdam edilmesi gerektiğini vurguladı. Engellilerin normal bireylerle aynı sınıfta olmadığını ifade eden Çelebi, engellilerin haklarının verilmesi gerektiğini dile getirdi.

Engelliler topluma kazandırılmalı

Engellilerin topluma kazandırılması gerektiğini söyleyen Sosyolog Sevda Türküsev, çocuklara engelli vatandaşlara yardım edilmesi gerektiği değil, onların bizlerden daha öncelikli olduğu öğretilmesi ve onlara yardım etmenin bir görev olduğu bilinçlendirilmesi gerektiği vurgusunu yaptı. Engellilerin sokağa çıktıkları zaman herhangi bir engelle karşılaşmaması için belediyelere çok iş düştüğünü ifade eden Türküsev Engellileri düşünmenin toplumsal bir sorumluluk olduğuna işaret eden Türküsev, “Engelli kardeşlerimizin önündeki engelleri kaldırmamak bir kul hakkıdır. Engelliler normal insanlardan önce gelmelidirler. Engellilerin var olduklarını göstermek için en önemli şey, engellilerin olduğunu topluma aşılamaktır.” diye konuştu.(Vedat Aydın)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *