image

31 Mart’taki Mahalli İdareler Seçimi yaklaşırken, özellikle her seçimde olduğu gibi bu seçimde de muhtarlar ön plana çıkıyor. Seçmenler büyükşehir olmayan illerde il genel meclis üyeliği, ilçe belediye başkanı, belediye meclis üyeliği ile birlikte muhtarlık ve ihtiyar heyeti için de oy kullanacak.

Yerel seçimler öncesinde mahalle ve köy muhtar adayları arasındaki rekabet zaman zaman siyasetten daha renkli geçtiği gözlemleniyor.

Ayrıca muhtar adayı sayılarındaki artış dikkatleri çekerken, son yıllarda özellikle kadın muhtar adaylarının da arttığı görülüyor. Ülke genelinde olduğu gibi Batman’da da muhtar adayları sayısında patlama yaşanıyor.

Kent genelinde 46 mahallede yüzlerce muhtar adayı haftalar öncesinden seçim çalışmasını yürütürken, muhtarlar arasındaki rekabet ise muhtarlığın önemini ön plana çıkarıyor. Daha önceleri halk tarafından sıradan bir makam olan görülen muhtarlık; maaşlarına yapılan zam, özlük haklarının iyileştirilmesi, yetki ve sorumluluklarının artması sebebiyle değer kazanarak gözde konumuna geldi.

Öte yandan muhtar adayları, yarışı kazanabilmeleri için vaatleri ve sokaklara astıkları afişleriyle de dikkat çekiyor. Sosyal medyayı da etkili kullanan bazı adaylar, yaptıkları paylaşımlarla vaatlerini anlatıyor.

Tüm Muhtarlar Derneği Batman Şube Başkanı Masum Padir, muhtarlığın önemi, cazibe hale gelmesinin sebepleri, aday sayılarındaki artışın nedenleri gibi konularla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Muhtarlığa çok büyük bir ilginin olduğunu, geçen seçimlere göre muhtar adaylığı sayısının büyük oranda arttığını belirten Padir, şehir merkezinde 46 muhtar dolayında olan muhtarlık için şu ana kadar resmi olmayan rakamlara göre 500’e yakın adayın yarıştığını söyledi. Padir, özellikle yaşanan işsizlik ve muhtar ödeneklerinin de etkisiyle bu seçimde aday patlamasının yaşandığına dikkat çekti.

"ÖZLÜK HAKLARI DÜZELDİ"

Muhtarların özlük haklarının düzeldiğini kaydeden Padir, "Gelinen noktada hükümetin de katkılarıyla özlük hakları düzeldi. Şu an yaklaşık 2 bin lira para alıyoruz, sigortamızı bir buçuk yıldan bu yana devlet karşılıyor. Eskiye oranla evraklar yok denecek kadar azaldı. Mahalledeki sorunları da kurumlara ilettiğimiz zaman sıkıntı olmuyor, bize yardımcı oluyorlar." diye konuştu.

MUHTARLIĞI CAZİP HALE GETİREN ETKENLER

Muhtarlığı önemli kılan sebepleri sıralayan Padir, "Batman’da 46 merkez mahalle muhtarı var. Sadece Kardelen Mahallemizde 54 muhtar adayı var. Diğer mahallelerimizde ise ortalama 10 aday var. Geldiğimiz noktada özlük haklarımız az da olsa düzeldi. Dolayısıyla eskiye oranla daha iyi. İşsizliğin olması muhtar adayındaki artışı da etkiliyor. Bölgemizde işsizliğin yüzde 27’leri bulması burada önemli bir etkendir. Cumhurbaşkanımızın muhtarlara vermiş olduğu değer bundan bir etken yaratıyor. Silahların muhtarlıktan sonra da vergiden muaf şekilde devam ediyor. Zaman zaman yurtdışı seyahati oluyor. Bunlar muhtarlığın öneminde etkendir." ifadelerini kullandı. MEHMET EMİN URAZ

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *