image

Vatandaşlar alışveriş yaparken bazen birçok sıkıntıyla karşı karşıya kalabiliyor. Aldığı ürünün ayıplı veya kusurlu çıkmasının ardından tüketiciler, çoğu zaman yasal olarak haklarını tam olarak bilmediğinden ve çoğu zamanda hakkını araması kendilerine pahalıya mal olmasından dolayı yasal hakkını aramıyor.

Tüketiciler, yasal haklarını bilme konusunda yeterince bilgi sahibi olmasa da Tüketici Sorunlar Hakem Heyetleri, Tüketici Mahkemeleri, 175 Alo Tüketici Hattı, Tüketici Bilgi Sistemi ve bunun gibi hak arama yollarıyla yasal haklarını arayabiliyor.

Bilinçli bir tüketici nasıl olmalıdır, bir tüketici olarak yasal hakkımızı ne kadar savunuyoruz? Vatandaşlar, tüketici haklarına verdikleri önemi ve bu konudaki bilgilerini anlattı.

"İSTEDİĞİMİZ ÜRÜNÜN YERİNE FARKLI, DAHA UCUZ VE KALİTESİZ BİR ÜRÜN GELDİ"

Her ay internet üzerinden birkaç defa alışveriş yaptığını ve birkaç defa sipariş ettiği ürünün yerine farklı bir ürün geldiğini belirten Mustafa Keskin, "Tabi daha önce birkaç defa canımız yandı. Aldatıcı ürünlerle ve alışverişlerle karşılaştık. İstediğimiz ürünün yerine farklı yani daha ucuz ve kalitesiz bir ürün geldi. Yine benim şansımdandır ki bana kalitesiz ürün geldi. Hiç ürünleri gelmeyen bazı arkadaşlarımız oldu. İnternet alışverişi yaparken dikkat etmemiz gereken en başta güvenilir sitelerden ve firmalardan alışveriş yapmalıyız. En başta buna dikkat etmemiz gerekiyor. Herkes tarafından bilinen güvenilir firmalardan ve sitelerden alışveriş yapmalıyız. Güvenli sitelerde de aksaklık çıkabiliyor ama en azından onlara itiraz ettiğinizde düzeltebiliyorlar. Çünkü aldığınızı biliyorsunuz. Tüketici hakları hakem heyeti var. Aksi bir durumda vatandaşlarımız buraya şikâyette bulunabilirler. Valilik ve kaymakamlıklara da şikayette bulunabilirler. Aslında bu konuda çok şikâyet merci makamları var. Vatandaşlarımız biraz internette alışverişin haricinde tüketici hakları konusunda bilgi edinirlerse daha detaylı bilgiler alabilirler. Çünkü tüketiciler birçok haklara sahiptir. Bunun yanında bir de büyük mağazalardan alışveriş yaparlarsa daha iyi olur. Büyük mağazalardan hakları aramaları daha kolay oluyor." dedi.

"TÜKETİCİ HAKLARIMIZI MAALESEF BİLMİYORUZ"

Tüketici hakları konusunda az da olsa bilinçli olduğunu belirten Hurşit Aktaş ise "Bir ürün alırken ürünün TSE’si, helal sertifikası var mı veya içeriği ya da GDO'lu ürün mü değil mi genellikle bakıyorum ama toplum olarak genelde buna dikkat etmiyoruz. Rastgele alışveriş yapanlarla çok karşılaşıyoruz. Yanıltıcı reklamlara pek kanmıyorum. Cazip kampanyalar, cazip söylemler, afişler basılıyor piyasaya dağıtılıyor. Mahallelere marketlerin dergileri dağıtıyor. Fakat burada bir ürün avantajlı iken alacağınız diğer dokuz ürün maalesef fahiş fiyatlarda. Bazen piyasanın üstündeki fiyatlarla karşılaşabiliyoruz. Fakat biz de artık sadece indirim de olan ürünü alıyoruz. Tüketici haklarımızı maalesef bilmiyoruz. Ben esnaf olduğumdan dolayı bazen alışveriş yaparken uymamız gereken kuralları biliyoruz ama genel itibari ile resmiyetini bilmiyoruz. Gerçekten ne gibi haklarımız var, bu konuda pek bir bilgimiz yok. Devletin yasal olarak bize sunmuş olduğu haklar nelerdir bunları bilmiyoruz. Bu da yetkililerin eksikliğidir. Örneğin hastanelerde hasta haklarının yer aldığı levhalar var. Vatandaşlar hastanede sıra beklerken bu haklarını okuyarak öğrenebiliyorlar. Fakat maalesef marketlerde bu yok. Bu levhaların marketlerde de olması lazım. Çünkü tüketici haklarını bilmelidir. Marketlerde de maalesef bir başıboşluk var. Bunu sadece bir market için değil bütün marketler için söylüyoruz. Bu da tabi ki bir yerde onların işine geliyor. Çünkü bilinçli tüketici istemiyorlar. Tüketici ne kadar bilinçsiz olursa onlar için o kadar daha iyidir. Ama elbette istisnalar var. Bazı marketler gerçekten tüketiciyi bilgilendiriyor." ifadelerini kullandı. İLKHA


0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *