image

Son günlerde gündemdeki yerini koruyan hayvanlara uygulanan şiddet ve hayvan saldırıları hakkında gazetemize konuşan Belediye Veteriner İşleri müdürlüğünde görev yapan veteriner hekim Onur Kılıç, vatandaşların sokak köpeklerine nasıl yaklaşmaları gerektiği konusunda vatandaşlara kimi uyarı ve tavsiyelerde bulundu.
“HAYVAN SALDIRILARININ ALTINDA ŞİDDET YATIYOR”
Köpek psikolojisi hakkında vatandaşa bilgilendirmelerde bulunan Kılıç, hayvan saldırılarının altında, şiddetin yattığını belirtti. Hayvan saldırıları ile ilgili konuşan Kılıç, “Son günlerde oldukça konuşulan hayvana şiddet ve hayvan saldırılarının altında aslında yine insanlar yatıyor. Şehir merkezinde bulunan hayvanlar genelde insanlar ile iç içe olduğu için bu duruma alışıktırlar, fakat zamanında insanlardan zarar görmüş, işkence körmüş hayvanlar ondan sonra insanlara karşı saldırganlaşmaya başlar. İnsanların hayvanlara şiddeti konusunda da bunu yapanlar genelde eğitim almamış, hayvan sevgisi aşılanmamış ve psikolojik sorun yaşayan insanlardır. Küçük yaşta çocuklara hayvan sevgisi ve hayvanlar konusunda ebeveynler çocuklarına bilgi verirse bu durumların yaşanmayacağını düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.
“BİR KÖPEĞE YAKLAŞIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ”
Köpeğe nasıl yaklaşılması gerektiği hakkında konuşan Kılıç, “Hiçbir hayvan durup dururken saldırmaz. Ya şiddet uygulamaya meyilli yaklaşırlar, ya da hayvan geçmişte şiddette maruz kalmıştır. Her köpeğin bir alanı vardır, biz o alana girmemiz halinde o köpek oranın sahibidir, bizim onun kurallarına uymamız lazım. Önce sizin o alanı kabul etmeniz gerekiyor ve sizi tanıması gerekiyor. Köpeğin bölgesine girdiğinizde durmanız gerekiyor, göz teması kurulmaması gerekiyor bu korkanlar için geçerli. Korkanlarda adrenalin salgılanıyor, göz bebekleri büyüyor köpek bunu saldırı olarak algılıyor. Çünkü saldırı anında ve korku anında insanlar aynı reaksiyonları gösterir. O yüzden sakin olmaya çalışılmalı, hareketsiz durulmalı, göz temasında kaçınılmalı. Köpek gelip sizi kokladıktan sonra bir sıkıntı kalmayacaktır.” İfadelerini kulandı.
“KÖPEK SALDIRISINA NASIL ÖNLEM ALINIR” 
Uzaktan görülen köpeklere de iyi bir analiz yapılması gerektiğini belirten Kılıç, “Uzaktan bir köpek gördüğünüzde onu analiz etmeniz gerekiyor. Eğer köpek, kuyruğunu salıyorsa o köpek saldırmaz. O sevecen bir köpektir ve oyun oynamak istiyordur, sevgiye muhtaç bir hayvandır tüm hayvanlar gibi. Saldıracak hayvan kuyruğunu bacaklarının arasına kıstırır. Öyle bir köpek görüldüğünde uzaklaşılmalı veya farklı bir yoldan gidilmelidir. Tüm hayvanlar sevgiye muhtaçtırlar ve hayvan saldırılarının sebeplerinden biri maalesef yine biz insanlarız. İlimizde şiddete maruz kalan hayvan sayısı batı illerine göre daha az, bu konuda en azından bu konuda sevinebiliyoruz.” Şeklinde konuştu.  (MEHMET EMİN URAZ)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *