image

Döviz kurlarının yükselmesi ile birlikte ülkede yaşanan zamlar halka maddi sıkıntılı bir dönem yaşattı, yaşatıyor. Doları azda olsa düşmesine rağmen hiçbir sektörde indirim yapılmadığı, vicdansızca davranıldığını belirten vatandaşlar yetkililere seslendi. Hem enerji hem de ihtiyaç konusunda büyük zamlar yaşandığını fakat hiçbir indirimin olmadığını söyleyen vatandaşlar, indirim reklamlarının da doğru olmadığını aktardı.
“DOLAR ARTIYOR ZAM GELİYOR, DÜŞÜYOR FİYAT AYNI”
Konu ile ilgili gazetemize konuşan Ayetullah Ulutaş, “Son zamanlarda özellikle doların yükselmesinden kaynaklı baya yüksek zamlar yaşandı. Hem gıda, giyim, enerji, akaryakıt sektörünün tamamı dolardan etkilendiler. Baktığımız zaman en basit örnek giyim, 12 defa zam yedi. Dolar yükseliyor tekstil sektörü zam yiyor, düştüğünde ise zam aynı kalıyor. 2016 yılında bu yana dolar yükseldikçe zam geliyor ama düşünce zam inmiyor. Gıda da aynı şekilde, burada hükümetin takip etmesi gerekiyor. Gazetelerde görüyoruz zabıtalar denetim yapıyor ama bu denetimlerin yetersiz olduğunu düşünüyorum. Zabıta geldiğinde fiyat düşüyor ama gittiğinde fiyat gene aynı, bunun düzene oturtulması gerekiyor.” İfadelerini kulandı.
“ESNAF ZAM YAPTIĞINDA FIRSATÇI, DEVLET ZAM YAPTIĞINDA NE OLUYOR”
Devletinde fırsatçılık yaptığını aktaran Ulutaş, “Tamam birçok şeye zam geliyor, bazı esnaflar fırsatçılık yapıyor buda doğru. Peki, enerjiye yani doğalgaz, elektrik, su, akaryakıt gibi önemli ihtiyaçlara devlet zam yapıyor. O zaman en büyük fırsatçılığı devlet yapıyor. Tabi biz bunu göremiyoruz, bizim isteğimiz enerji üzerindeki fahiş zamların kalması. Özellikle vergilerin düşürülmesi, TRT payının kaldırılması, enerji üzerindeki en büyük haksız kazançlardan bir tanesidir. Vatandaş TRT payını neden ödüyor, zaten reklam geliri üzerinden yayın sürdürebiliyor. O zaman reklam payını halk ile paylaşsın bizde bu talepte bulunuyoruz. Doğalgaz üzerindeki haksız kazanca da sesimizi yükseltiyoruz. Vatandaşa gelen enerji faturalarını ödeyemeyince de enerjilerini kesiyorlar, bu sosyal hukuk devletine aykırı bir uygulamadır. Devlet insanları büyük, kapitalist şirketlerin vicdanına terk etmiş durumdadır, bizim buna da sesimizi yükseltmemiz gerekiyor.” Şeklinde konuştu.
“PİYASADA HAKSIZ KAZANÇ VAR”
Piyasada başlı başına haksız bir kazanç olduğunu söyleyen Mehmet Latif Şahin, “Şuanda piyasada başlı başına haksız kazanç söz konusu, Bugün dolara bağlı birçok ürün var ama dolar ile alakası olmayan ürünlerde var. En büyük örnek domates, domatesin tarla fiyatı değişmedi ama marketlerimizde yüz 200 yükseldi. Doların yüzde 20 düşmesine rağmen hiçbir üründe düşüş olmadı. Aklımıza acaba devlet piyasasına hâkim değil mi sorusu geliyor. Hükümet piyasasını takip edemiyor mu. Müdahale edebileceği bir sürü ürün var, iş adamı var ama neden piyasanın üzerinde durmuyor, buna anlam verebilmiş değiliz. Bundan dolayı çok mağduriyetler yaşadı, iflas eden oldu, işyeri kapatan oldu hatta hayatını kaybetti. Buna sebep olan insanların hiç vicdanı sızlamıyor mu.” Dedi. AHMET KÖLGE 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *