image

 

Buğday ve mısır rekoltesiyle ilgili gazetemize açıklama yapan Doğan, “Bu sene özellikle buğdayda ve mısırda bizim tarım rekoltemiz iyiydi, fiyatlarımızda iyiydi. Mısırda beklenenin üstündeydi, zaten toprak mahsulleri fiyat açıklaması yapmadı. Yapmaması bir açıdan iyi oldu, piyasa beklentisi 90 kuruştu ama 1 TL’yi geçti. Bu fiyat bizim istediğimiz bir rakamdı. Rekolte iyiydi ancak son zamanda bu girdilerin özellikle kur ile alakalı olarak yükselmesi çiftçilere sevincini yaşamasına engel oldu. Çünkü fiyat iyiydi, rekoltede iyiydi fakat kur girdilerinden dolayı baya pahalanmıştı.” Dedi.

Dalgalı kurdan ötürü maliyetlerin arttığını belirten Doğan, “Çiftçi üretim yapacaksa, kar marjı anlamında daha iyi fiyata alması gerekirken, kur maliyetlerinin yükselmesi işte gübre, mazot, ilaç yüzünden bunun kar marjı biraz daha yerinde saydı gibi. Geçen seneye oranla maliyetler maalesef yüzde 100’ü geçti. Gübre ortalama olarak bin 600 civarındayken şuanda 3 bin civarındadır, bir ara 3 bin 500 hata 4 bine kadar çıkmıştı.. Yüzde 15’lik KDV, ÖTV düzenlemeler falan yapıldı bu biraz inmesine neden oldu. Tabi biz gübre için bin 600 pahalı derken, gübrenin 3 bini aşması çiftçimizi ciddi anlamda zorladı. Dolayısıyla bu maliyetlerin bir an önce ne yapılıp edilip eski seviyesine getirilmesi lazım. Ürün verimlerinin iyi olmasına rağmen çiftçi maliyetlerden dolayı kazanamadı. Çiftçimiz yine tohum, gübre almak zorundadır, yani o fiyatın iyi olmasına rağmen, kazandıklarını girdilere vermek zorunda kalacak.” İfadelerini kullandı.

 3 yıl aynı ürünü eken çiftçilerin devletten destek alamayacağını belirten Doğan, “Gübre, ilaç, akaryakıtta olan maliyet artışları işçiliğe, taşımacılığa kadar yansıyor. Hatta tohum bayisinden tutun, hasadına kadar her şeyi etkiliyor. Bunlarda çiftçiyi olumsuz yönde etkiliyor. Önümüzdeki sene içerisinde sanırım 3 yıl aynı ürünü eken çiftçilerimiz destek alamayacak. Bu bakanlığın münavebe bitkilerinin düzene sokulması amacı ile mesela 3 yıl üst üste mısır eken bir çiftçimiz 4. Sene ektiği zaman devletin verdiği primden faydalanamayacak. Sebep toprağın iyileştirilmesi, toprağın zarar görmemesi, daha güvenli, daha bilimsel, daha bilinçli bir tarım yapılması için böyle bir uygulama bakanlık tarafından getirildi.” Dedi.

 Doğan, “Bu bizim için olumlu bir durumdur, 3 sene üst üste mısır eken çiftçimizin seneye pamuk ekmesi söz konusu olacaktır. Yani 2019 yılında da çiftçi mısır ekerse ya pamuğa geçecek yada destek alamayacak. Aynı şekilde 3 yıl pamuk ektikten sonra tekrar mısır ekmeleri gerekecektir, yani araya bir sene koyması lazım. Böylece toprak yapısı olumlu yönde gelişecek. “ açıklamasında bulundu. MEHMET EMİN URAZ

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *