image

 

Geçen gün yapılan Fıstık Çalıştayına atıfta bulunan Doğan, “Malumunuz geçtiğimiz günlerde ilimizde fıstık çalıştayı oldu, fıstık çalıştayına ciddi anlamda katılımcılar oldu. Genel müdürlükten tutun da, üniversitelerden profesörler, bu konuda yetişmiş elemanlar, teknik elemanlar katıldı. İyi bir çalıştay oldu Batma adına. Ulusal bir bazda yapılan bir çalıştaydı. Çevre illerin il tarım, ziraat odaları yetkilileri katılmıştı. Çalıştay esnasında dünyadaki, Türkiye’deki veriler ne durumdadır, hepsi tek tek olarak istatiksel olarak anlatıldı.” Dedi.

Çalıştayda tarımsal sanayinin ele alınmamasının eksiklik olduğunu belirten Doğan, “Bana göre bir eksiklik şuydu, tarımsal sanayinin ciddi anlamda ele alınmaması. Fıstığa dayalı tarımsal sanayinin geliştirilmesi için, örneğin Batman’da önümüzdeki yıllarda fıstık potansiyeli ortaya çıkacaktır. Ama bu fıstıklar nerede, nasıl işlenecek. Şu anda Batman’da 30 bin dönüm alanda fıstık ekilidir. Bine yakın çiftçimiz fıstık ile uğraşıyor. Yalnız önümüzdeki yıllarda ciddi anlamda belki 10-15 bin ton fıstık üretimi yapılacak. Bu fıstığın Pazar payının araştırılması lazım niye, bu fıstıkta Pazar araştırması yapılmazsa ve bunun sanayisi kurulmazsa fıstık belli bir süre sonra dışarıya satılmak zorunda kalacak. “ ifadelerini kullandı.

Doğan şunları söyledi: “Biz Batman’da bunun sanayisini kurup, burada işleyebiliriz, sanayiye dönüştürebiliriz. Bu fıstık işleme veya fıstık yağ fabrikası olabilir. Yani bunun sanayisinin mutlaka kurulması lazım. Çünkü dışarıdan gelip fıstık alan adam, artık almıyorum dediği zaman Batman’daki çiftçi bunu nereye satacak. Esas soru budur, ayrıca buraya bir fabrika kurulursa hem istihdam açısından iyi olur hem de çiftçimiz ürününü direk fabrikaya götürmüş olur. Burada bir fıstık üreticileri birliğimiz var, yeni kurulmuş ama önümüzdeki günlerde bunları yapacağına inanıyorum.”

AHMET KÖLGE

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *