image

 

Mezopotamya Gazeteciler ve Yayıncılar Cemiyeti 24 Temmuz Basın Bayramı nedeniyle bir mesaj yayınladı. BM-GYC yönetim kurulu adına yayımlanan mesajda "24 Temmuz basında sansürün kaldırılışının 110'ıncı yıldönümünde Türkiye'de hâla basın özgürlüğünün tartışılıyor olması düşünce ve ifade özgürlüğü adına gerçekten de düşündürücüdür. Türkiye'de gerçek anlamda basın özgürlüğünün yaygınlaşması ve yerleşmesi için basın yasasında köklü değişiklikler yapılması gerekmektedir." ifadeleri kullanıldı.

Ülkelerin gelişiminde çok önemli bir yere sahip olan basının, halkı bilgilendirme, eğitme, kamuoyu oluşturma gibi çok önemli işlevleri bulunduğu belirtilen en açıklamada, “Basın sektöründe çalışan ve emek veren gazetecilerin zor şartlarda özverili çalışmaları nedeniyle ülkemizde ve ilimizde basın önemli bir konumda bulunuyor. Ülkemizin ve ilimizin gelişimi, halkımızın bilgilendirilip bilinçlendirilmesi ve kamuoyunda gerekli hassasiyetlerin oluşturulmasında basının çok önemli katkıları bulunuyor.” denildi.

24 Temmuz 1908'de Anayasanın yeniden yürürlüğe girmesinden sonra çıkan gazetelerin, gazeteciler tarafından sansür memurlarına verilmeden, çıkarılmış olduğu bir gün olması dolayısıyla ‘Basın Bayramı’ olarak kabul edildiğinin hatırlatıldığı açıklamada şöyle denildi: “‘24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı’ dolayısıyla, görev yapan meslektaşlarımızın basın bayramını kutlayarak, kamuoyunu aydınlatmak için her ortamda her koşulda sorumluluk duygusu içinde toplumun haber alma özgürlüğü adına görevlerini yerine getiren medya çalışanlarına görevlerinde başarılar dileriz.”

 DİŞİKIRIK ‘BASIN MENSUPLARININ BAYRAMINI’ KUTLADI

Eğitimci İş Adamı Cuma Dişikırık, basında sansürün kaldırılışının 110’uncu yıldönümü nedeniyle yayınladığı mesajda, basın mensuplarının basın bayramını kutladı.

Dişikırık “Kamu Yönetimi ile vatandaşlarımız arasında önemli bir işlev görevi gören basınımız demokrasinin ve Cumhuriyetimizin kökleşmesinde önemli bir yere sahiptir. Tarihin her döneminde milletin gözü, kulağı ve sesi olan basın kamuoyunun haber alma hakkına katkıda bulunma görevini ilkeli ve tarafsız gazetecilik anlayışı içerisinde başarı ile yerine getirmiş ve getirmektedir. Son dönemde yaşanan menfur darbe girişimi gösterdi ki milli değerlere saygılı, kişi hak ve özgürlükleri temel alan bir anlayışla görevini yerine getiren basın organları demokrasilerin en büyük güvencesidir. Milli iradeye vurulmak istenen bu kalkışmada, milli birlik ve bütünlüğümüzü koruyucu tutum ve yayınlarından dolayı basın mensuplarımız her türlü övgü ve takdiri hak etmiştir. Bu duygu ve düşüncelerle basında sansürün kaldırılışının 110.yıl dönümünde, İlimizde faaliyette bulunan yerel gazete, dergi, radyolar ve ajanslar başta olmak üzere bütün basın mensuplarının 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramını kutluyor, çalışmalarında başarılar ve sağlıklı günler diliyorum.” Dedi.

Emekliler Derneği Şube Başkanı Hüseyin EKMEN ise yayınladığı açıklamada, “Çağdaş ve demokratik hayatın vazgeçilmez temel unsurlarından biri olan basın, toplumun bilgilenmesinde ve gelişmesinde büyük rol oynamaktadır. Basın; meslek ilkeleri ve kişilik haklarına saygı çerçevesinde tarafsız, doğru ve hızlı biçimde bilgi ve haber vererek, halkın haber alma ve bilgi edinme hakkını sağlamada, özgürlüklerin ilerlemesi ve kamuoyu oluşumunda, kamu hizmetlerinin toplum adına denetiminde büyük bir güce sahiptir. Bu duygu ve düşüncelerle, başta ilimizde faaliyet gösteren yerel gazete, televizyon, radyo, dergi, internet gazeteleri ve haber ajanslarının temsilcileri olmak üzere tüm değerli basın çalışanlarının 24 Temmuz Basın Bayramını kutlar, kendilerine sağlık, başarı ve esenlikler dilerim. “ dedi. ŞEVKİ ASLAN   

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *