image

 

Eğitimciler, yazarlar, kitapevi sahipleri gençlerin kitap okumamasından şikâyetçi. Okumayan bir toplumun gelişmesinin mümkün olmadığını söyleyen işin uzmanları kitabı sevdirmek, okumaya özendirmek için yeni projelerin hayat bulması gerektiğini belirtiyorlar.

OKUMAK ARTIK GENÇLERE CAZİP GELMİYOR

 Konuyla ilgili gazetemize değerlendirmelerde bulunan Eğitimci Alaattin Yurteri, “Öğrenciler maalesef okuma noktasında pekiyi noktada değiller. Buna yönelik çokta şikâyetler var. Bunun birçok sebebi var. Artık kitabın yerine geçecek, zahmetsizce ulaşılabilecek o kadar alternatifler oluşturulmuş ki, başta internet ve akıllı telefonlar özellikle genç neslin daha zahmetli bir iş olan kitap okumaktan, oturup o sayfalara gömülmekten, saatlerini o sayfalar ile geçirmekten daha cazip, daha kolay geliyor. Dediğimiz bu sistemlerden sağlıklı, bilinçli veri elde edilirse çok yararlı olabilir. Ama yapılmıyor.” Dedi.

KİTAP OKUMA BİZİM MEDENİYETİMİZDE VAZGEÇİLMEZDİR

Bizim medeniyetimizin, kitap medeniyeti olduğunu belirten Yurteri, “ Kitap ile ilgili hem İslam, diğer batılı dinlerden bilinçli insanlar o kadar güzel şeyler söylemişler ki kitap okuma ile ilgili ben bunlara ilave söyleyecek bir şey bulamıyorum. Kitap okuma bizim medeniyetimizde vazgeçilmezdir. Artık bu ifadeler gençleri cezbetmiyor. İstatistiklere baktığınızda kitapla en çok haşır neşir olması gereken, öğretmen, din adamı, doktorlar bile en altlarda yer alıyor. Bu sıkıntı bütün dünyada yaşanıyor sadece bizim ülkemizde değil. Gençlerin yaz aylarında daha fazla kitap okuması için kitle iletişim araçlarını, televizyon, telefon vb. yaz cazibesini alenen yapmaları lazım. Yani sürekli olarak deniz kenarlarını göstermeleri, tatil reklamları vermeleri, tatili sadece eğlence, gezip tozma şeklinde bir algı yaratıyorlar.” İfadelerini kullandı.

 Okumayan bir toplumun geleceğinin karanlık olduğunu söyleyen Yurteri, “Bu durumun tersine çevrilmesi gerekiyor gençleri mutlak surette, olmaz ise olmaz, kitap okuma şartları oluşturmamız lazım. Bunun altyapısının olması lazım, teşvik edilmeli. Okumayan bir toplumun geleceğinin bütün gelişme damarlarını kesmiş olur.” Dedi.

 SOSYAL MEDYAYA DÜŞKÜNLÜK OKUMAYI ENGELLİYOR

Kitapevi sahibi ve yazar Veysi güney de yaptığı değerlendirmede toplumdaki okuma seviyesinin üzücü durumda olduğunu söyledi. Güney, “Toplumumuzun okuma oranı gerçekten alt seviyelerdedir. Toplumun okumamalarının en büyük sebebi sosyal medyadır. Sanal âlemde yapılan meşguliyetlerden kaynaklıdır. Sosyal medya oranla ölçülecek olursa geliştiriciliği %40 ise zararı %60’lardadır.” dedi

 Yaz aylarını kitap okuyarak fırsata çevirmek gerektiğini belirten Güney, “Genelde yaz aylarını fırsata çevirmemiz gerekir, bunun sebebi genelde insanlar tatile gider, öğrenciler evde ve dışarda vakitlerini geçirirler. Bu 3 ay tatili ve yaz aylarını insanlarımızın fırsata çevirip biraz daha kitap okumaya ağırlık verilmelidir.” İfadelerini kullandı.

KİTAP OKUMAYAN, İÇİ BOŞ BİR NESİL YETİŞİYOR MAALESEF

 Bu konuda devlete görev düştüğünü söyleyen Güney, “Devletin kitap okumayı kendine politika edinmesi gerekiyor. Devlet sistemli ilkokullardan başlamak kaydıyla belli bir sistemle ders verilmeli. Dersler verilirse, okumanın amacı, okumanın niteliği, bilgiye ulaşmada neler yapılması konusunda insanları bilgilendirmek gerekir. Bugün gazete tirajlarına baktığımızda bile okuma seviyesini anlıyoruz. Kitap okumayan, içi boş bir nesil yetişiyor maalesef. Manevi kalkınmadaki eserler artarsa, psikolojik suçlar özelde olmak üzere bütün suçlar azalacaktır.” Değerlendirmesinde bulundu. AHMET KÖLGE

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *