image

 

Gönüllü (Dérdile) köyü etrafındaki dağlardan, dağ mantarı toplayan Mehmet Şirin Kavak, yaklaşık 15 senedir bu işi yaptığını belirtti. Özellikle ramazan aylarında saat 3 gibi dağa çıktığını belirten Kavak, dağ mantarı tadının çok lezzetli olduğunu ve köylünün en çok tükettiği yiyecekler arasında olduğunu söyledi. Dağlarda genellikle nemli topraklarda ağaç kenarların çıktığını belirten Kavak, mantarların zehirli ve zararsız olanları artık tanıdığını, bilmeyenlerin toplamaması gerektiğini söyledi.

“MANTAR TOPLAMAK HOBİM”

Çocukluğundan beri mantar topladığını belirten Kavak, “Çocukken sürekli babam ile dağlara mantar toplamaya çıkardık. Bende babamdan sonra kendi kendime çıkmaya başladım ve mantar toplamak benim için bir hobi haline geldi. Özellikle ramazan aylarında saat 3 gibi köyümüzün etrafındaki dağlara çıkıp mantar ararım. Genellikle mantarlar nemli ortamda ve ağaçların altında yetişiyorlar. Tabi biz zehirli mantarları, zehirsiz mantarlardan ayırabiliyorum. Haftada 2 veya 3 kere dağa çıkıyorum ve her çıktığımda 8 ila 10 kilo arası dağ mantarı getiriyorum. Aileme komşularıma dağıtıyorum. İftarda hazırlayıp yiyoruz.  Bilmeyen vatandaşlar kesinlikle direk yemesinler. Bizim köylülerin en çok tükettiği yiyeceklerden biri mantar ve dağ mantarlarının lezzeti de bir başka.” İfadelerini kulandı.

“ÇOK FAYDALI BİR MANTAR”

Dağ mantarının faydalarında da bahseden Kavak, “Dağ mantarı lezzetli olduğu kadar da faydalıdır. Dağ mantarının en bilindik faydalarında biriside D vitamini içeriyor. Kolesterole iyi geliyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor,  iltihabı önlüyor, kanser için faydalı bir bitkidir, kal ve damar sağlığına iyi geliyor. Daha birçok faydası var. Vatandaşlar dağda gördükleri her mantarı yemesinler, bilen bir insana danışıp yesinler. Çünkü bazı mantarlar zehirli ve mantar zehirlenmesi çok ciddi.” Diye bilgilendirdi. RECEP FIRAT

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *