image

 

Bingöl'de düzenlenen panelde konuşan Yanaç, şunları söyledi: "Birçok yerde gördüğümüz, şahit olduğumuz silaha yansır veya yansımaz, çeşitli çatışmaların temelinde insana dayanmayan adaletten uzak sürdürülen politikalar yüzündendir. Değerlerimize uygun bir iktisadi düşünce, sistem, eğitim modelinin geliştirilmesi lazım. Ne tür sıkıntılar var ekonomik olarak? Arkadaşlar en önemli sıkıntılarımızdan bir tanesi işsizlik, enflasyon, cari açık, gelir adaletsizliği, bölgeler arasındaki değişmişlik farkı sorunudur. İnsanı merkeze almayan yani elit olanlara, çeşitli kartellere çalışan sistem sorunudur. Biz bunlardan şikayetçiyiz, bunların gözden geçirilmesi lazım, var olan sorunların tedricen halledilmesi lazım." dedi.  

"İSTİHDAMI SAĞLAMAYAN BİR BÜYÜME İNSANİ VE ADİL DEĞİLDİR"

Yanaç, "İstihdamı sağlamayan bir büyüme insani ve adil değildir. Bir büyümenin hissedilmesi lazım, büyümenin mutlaka işsizliği düşürmesi lazım… Hükümetin, '2018'de işsizlik tek haneye düşecek' şeklinde bir sözü vardı. 3’üncü aydayız var mı? Hâlâ yok. Şu anda hâlâ çift rakamlıdır, enflasyon da çift rakamlıdır." Dedi.

İşsizliğin özellikle bölgede çok büyük sorun olduğunu vurgulayan Yanaç, "Türkiye’de yüzde 10 küsur bir işsizlik var. Bugün gerçek işsizlik değeri yüzde 16 civarında; gençlerde resmi olarak yüzde 19-20 küsur civarındadır. Gerçek genç işsiz oranı yüzde 40 civarındadır. Bu bölgede işsizlik Türkiye ortalamasının 2 katıdır. Bölgeler arasında ki gelişmişlik farkı çok fazladır. Avrupa’da yüzde 1,8 iken, Türkiye’de yüzde 4 tür. Yani bir bölge diğer bir bölgeye karşı gelişmişlik katsayısı yani 4 katı fazladır. Bunlara çözüm üretilmesi lazım, bunlara çözüm üretilmezse bunlar sosyal problemlere, sosyal sorunlara sebep olur. Bizim gençlerimiz, insanımız değerlidir; biz bu değeri kaybedemeyiz. Bizim bu insanı kendi evinde, memleketinde, ilçesinde, köyünde tutmamız lazım. Bunlara ilişkin doğru politikalar üretmemiz lazım. Üretilmiyor maalesef. Halen insanımız göç ediyor." diye konuştu.

 

 Panelde  ‘Siyaset ve Medya’ konulu bir sunum yapan HÜDA PAR Medyadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erdal Elibüyük ise medyanın önemli bir güç olduğunu belirterek, medyanın geçmişten günümüze kadar ekonomik ve siyasete yön veren önemli bir alan olduğunu gördüklerini söyledi.

Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde medyanın 4’üncü güç olarak değil de aslında birinci güç olarak görülmesi gerektiğini söyleyen Elibüyük, "Zira medya, toplumu şekillendiren, iktidarlara ayar veren ve hakikaten bu noktada belki dünya üzerindeki gelişmeleri yönlendirmede çok önemli bir göreve sahip." dedi.

Elibüyük, "Türkiye, her 10 yılda bir darbeler yaşayan bir ülke olarak medyanın gücünü iliklerine kadar hissetmiş. Türkiye’nin darbeler tarihinde medya, siyasi, yargı ayağına çok fazla dokunulmamış. Bugün medya ayağını konuşacağız. Zira her 10 yılda bir darbe yaşanmış bir ülkede medya çok önemli bir aktördür. Algılarla gerçekler birbirinden farklıdır ve bu toplum hep algılar üzerinden yönetiliyor. Algılarla yönetildiği için de algı oluşturmada da en büyük ayak medyadır." ifadelerini kullandı. İlkha

 


0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *