image

 

Vicdan Konvoyu adına basın açıklamasını okuyan Düşünce ve İnanç Platformu Temsilcisi Betül Şat, 55 ülke ve Türkiye'nin 81 ilinden Suriye sınırına gidecek olan Vicdan Konvoyu'na destek vermenin gururunu yaşadıklarını söyledi.

Şat, açıklamasının devamında, “Bu gün buradan sizlere 8 Mart Dünya kadınlar Günü dolayısıyla Türkiye’nin dört bir tarafından Suriye zindanlarındaki tutsak kadınlar için yola çıkan uluslararası nitelikli ve sadece kadınlardan oluşan VİCDAN KONVOYU’na Batmandan katılan kadınlar adına sesleniyorum. Mart 2011’den bu yana devam eden Suriye Savaşı sırasında, 1 Milyona yakın insan hayatını kaybetmiş ve her gün onlarca hatta yüzlerce insan ölmeye devam ediyor. Biliyoruz ki Türkiye halkı her bir şehirde olduğu gibi Batman’da da Suriyeli kardeşlerimize sahip çıktı. Ancak bilmediğimiz, duyunca görünce yüreğimizin kaldırmadığı bir gerçek de var, Suriye zindanlarındaki on binlerce kadın, erkek ve çocuk var.” Dedi.

Suriye hapishanelerinde tutulan kadınların serbest bırakılması için yola çıktıklarını söyleyen Şat, “Suriye’deki savaş sırasında kadınlara yönelik cinsel saldırı, işkence, hukuksuz tutulmalar, uluslararası hukuka göre savaş suçu ve insanlığa karşı suç niteliğindedir. Bilinen tek gerçek şudur  ki; Suriye Rejimi kadınlara tecavüz ve saldırıyı bir savaş silahı olarak kullanmaktadır. Kadınlara yönelik yapılan ihlaller ve suçlar sadece rejim askerlerince değil Şebbiha adlı silahlı çeteler ve terör örgütlerince de işlenmektedir. Bizler Dünyanın dört bir yanından kadınlar olarak Suriye hapishanelerinde hukuka aykırı olarak tutulan ve işkence edilen kadınların seslerini duyurmak ve serbest bırakılmalarını sağlamak için dünyaya bir çağrı olarak ‘Kadınlar İçin VİCDAN KONVOYU olarak yola çıkarıyoruz.” İfadelerini kullandı.

Şat, açıklamasının sonunda şunları söyledi: “Amacımız; Kadınların, Suriye’de savaşın başından bu yana işkence, tecavüz, infaz, hapis ve mültecilikle gelen dramlarına dikkat çekmek, Suriye’de savaş sebebiyle haksız bir şekilde tutulan tüm kız çocukları ve kadın mahpusların serbest bırakılması için çağrı yapmak ve girişim başlatmak, Tüm insanlığı savaşlarda kadınların korunması için etkili tedbirler almaya davet etmektir. Savaş ve çatışma ortamlarında genelde sivillere özelde çocuk ve kadınlara yönelik saldırı ve ihlallerin önlenmesi ve etkili tedbirler alınması için, Suriye’de hukuksuzca tutulan ve işkence yapılan kadınların serbest bırakılması ve suçluların yargı önüne çıkarılması için çağrı yapıyoruz. 8 Mart Dünya Kadınlar Gününde binlerce kadınla dünyanın kör olduğu bu savaş suçunu Hatay sınırından dünyaya haykırmak için, Suriyeli Tutsak Kadınlara Özgürlük için biz de Batman’dan yola koyuluyoruz.” İlhan Yıldız

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *