image

Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Ulçay, “Türkiye’deki doktor arkadaşlar, devlet hastanelerinde, aile sağlık hastanelerinde, özel hastanelerde, muayene ettikleri hastaları, antibiyotiğe ihtiyacı olup olmadıklarını anlamak için muayene etmeleri gerekiyor. Antibiyotikler biz tıp camiasının önemli bir silahıdır. Doğru hamleyi ne zaman yapmamızı belirleyecek olan bir hamledir. Bakteri, virüs dediğimiz hastalığa neden olan mikroplarla mücadele eder antibiyotikler. Siz antibiyotiği doğru yerde kullanırsanız o virüsleri, bakterileri alt etme şansımız var. Ama antibiyotikleri yanlış kullanırsanız aileler bilinçsiz bir şekilde, bizlere danışmadan antibiyotik kullanmaya başlarlarsa bu büyük bir sıkıntı olur. Vatandaşlar gidip kafalarına göre eczanelerden, işte başım, kulağım, boğazım ağrıyor tarzında, doktorların bilgisi dışında antibiyotik aldıkları zaman o virüsler ve bakterilerin direnci artar. Bu sefer hasta iyileşmediğinde doktora geldiği zaman, doktor doğru zamanda vermesi gereken ilacı vermez hale gelir.” Dedi.

Antibiyotiklerin doğru zamanda ve doğru yerde kullanılması gerektiğini söyleyen Ulçay, “Verem hastalığında eskiden bir ilaçla tedavi görebiliyordunuz fakat şimdi 4 ilaç ile ancak tedavi görebiliyorsunuz. Çünkü kullanılan her ilaç yanlış, zamansız kullanıldığı için dirençli verem vakaları artmış. Mutlaka antibiyotikleri doktorlar yazmadan, doktor uygun görmediği sürece vatandaşlar kendi başlarına kullanmasınlar. Kullanıldığı zaman hem hastalığa neden olan mikropların gücünü arttırırsınız hem de bağırsak yapısını bozarsınız. Bağırsak yapısı bozulduğunda vücut direnci düşer, direnç düştüğünde de insanlar daha sık hastalanmaya başlar. Ailesi daha öncesinde aileler çocukları hastalandığı vakit eczaneler gidip bir antibiyotik alırdı. Çocuklar antibiyotik tozu veriyorlardı, çocuk rahatlamadığı zaman bize gelirdi bizde ne yapacağımızı şaşırırdık. Yani bir antibiyotik verilmesi gerekirken 2 antibiyotik, hiç antibiyotik verilmemesi gerekirken antibiyotiğe geçmek zorunda kalıyordunuz.” İfadelerini kullandı.

Gribal enfeksiyonların, grip, soğuk algınlığı gibi çoğu hastalıkların antibiyotiksiz iyileştiğini belirten Ulçay, “ Bu tür hastalara antibiyotik vermeye gerek yok, biz semptomatik tedavi dediğimiz, gribal hastalıklarda hastanın ateşi varsa ateşini düşürüyoruz, öksürüğü varsa onu rahatlatıyoruz, terlemesi varsa onun için ilaçlar veriyoruz. Antibiyotik verilmesi gereken yerlerde de antibiyotik veriyoruz. Zaten gribal enfeksiyonların en büyük nedeni virüsler dediğimiz, antibiyotiklerin hiçbir işe yaramadığı mikroplardır. Bizde gereken ilacı verip istirahat etmesini öneriyoruz. Beslenmesine dikkat etmelidirler, bitki özleri, keten tohumu, çörek otu, bitki çaylarını abartmadan tüketebilir.” Dedi.

 Halkın bilinçlendirilmesi gerektiğini söyleyen Ulçay, “Bizim halkı bilinçlendirmemiz gerekiyor, insanlar hala dirençli bir şekilde antibiyotik kullanmak istiyorlar. Vatandaşlar bize gelip ısrarcı bir şekilde bana antibiyotik yaz diyorlar, burada yapmamız gereken şey dikkatli olmak. Sağlık bakanlığı zaten önlemini almış, eczanelere para ile dahi olsa reçetesiz antibiyotik vermiyor. Vatandaş antibiyotik konusunda hala ısrarcı, burada iş biz doktorlara düşüyor. Hastaya antibiyotik gerekiyorsa, hasta ısrar bile etse ona anlatarak bilgilendirmesi lazım.” Açıklamasında bulundu. Recep Fırat

 

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *