image

 28 Şubat ve FETÖ mağduru mahkumların serbest bırakılması talebiyle Batman, Diyarbakır, Bolu, ve Sivas cezaevleri önünde eşzamanlı olarak basın açıklaması düzenlendi.  Mazlum-der tarafından düzenlenen kitlesel basın açıklamasında Hüda Par İlçe Teşkilatı, Özgür-Der, Mustazafalar Cemiyeti ve Memur-Sen’inde aralarında bulunduğu çok sayıda sivil toplum kuruluşları, 28 şubat siyasi yargı kararlarının iptal edilmesini isteyerek 28 Şubat ve FETÖ mağduru yusufilerin özgürlüklerine kavuşmaları için bunun son 28 şubat olmasını istediler.

 “GECİKEN BİR ADALETİN TECELLİSİ İÇİN BURADAYIZ”

 Basın açıklması öncesi 28 Şubat ve FETÖ mağduru mahkum ailere hitaben yaptığı konuşmada Geciken bir adaletin tecellisi için burada olduklarını söyleyen Şefik Sevim, “Öncelikle Ülkemizin yakın tarihi açısından olayı değerlendirdiğimiz vakit, brifingler ile şekillendirilen sermayenin katalize edildiği bir vesayet sisteminden geçtiğimiz, 28 Şubat süreci ile beraber başlayan FETÖ denilen çetenin ve bu mantığın ürünlerine mağdur edilen yüzlerce insanımızın, insanı ve tabii haklarını savunmak için buradayız. 28 Şubat deyip geçmemek lazım. 28 Şubatta bütün vicdani iradesini FETÖ denilen çeteye teslim eden bir yargı işleyişinin, insanlarımızın en temelde fıtri değerlerden mahrum bırakabilecek bir yargı despotizmine zemin hazırladığı gerçeğini gördük. Dolayısıyla burada yakın tarihimiz açısından FETÖ işleyişinin bugün söz konusu olan derin bürokrasi üzerindeki etkisini aslında 15 Temmuz darbe girişimi ile biz büyük canavarın azılı dişlerini yeni hissettik.” dedi.

 “MAĞDURİYETLER NE ZAMAN BİTECEK”

 28 Şubat FETÖ Mağduru Aileleri İnisiyatifi Batman Şube Başkanı Hüseyin Olam ise yaptığı konuşmada; “Bizim sayın cumhurbaşkanımızdan isteğimiz, 28 Şubat’ımız ne zaman bitecek. Bu mahkûm aileler daha ne zamana kadar bu çileleri çekecekler. 17 yıldan aşağı olmamak üzere 25 yıla yakındır beraberlerinde aileleri de bu sıkıntıları yaşıyorlar. Parelelci ve brifingçi yargıç ve savcıların neden olduğu bu mağduriyetler ne zaman bitecek. Biz istiyoruz ki, buna bir duyarlılık göstersinler. İnanıyoruz ki bu mağduriyetlerden haberleri vardır. biliyorlar, fakat neden bu konuda herhangi bir adım atılmıyor. Bu konuyu farklı yerlerde dile getirdik ve bu duyarlılığı gösterdik. Bunların haberdar olabilmesi için her gayreti gösterdik, göstereceğiz de. Mağdur mahkumlar neredeyse cezalarını bitirecek seviyeye gelmişler. Hükümet artık iktidardır, birçok düzenlemeyi yapabilecek güce de sahiptir. Bu mağduriyetleri gidererek duyarlılık göstersinler.” dedi.

 28 Şubat FETÖ Mağduru Aileleri İnisiyatifi Batman Şube Başkanı Hüseyin Olam’ın konuşmaları sonrası basın açıklamasını okuyan Mazlumder Genel Merkez Gik Üyesi, Mazlumder Mardin Şube Başkanı Mustafa Aydın konuşmasında; “28 Şubat Siyasi Yargı Kararları İptal Edilsin!” talebinin en yüksek sesle dillendirildiği bu günlerde, 28 Şubatçıların oluşturduğu siyasi ortamda brifing aldıktan sonra binlerce insana ağır cezalar yağdıran DGM’lerin kararlarıyla hapsedilen 28 Şubat mahpusları için yıllar, hükümetler, siyasi iktidarlar, güç odakları, yargı mensupları değişse de bir şey değişmediğini gördük.” dedi.

 28 ŞUBAT’IN ÇALDIĞI HAYATLARIN HESABI HAKKIYLA SORULAMADI

 Aradan 21 yıl geçmesine rağmen 28 Şubat’ın çaldığı hayatların hesabının hakkıyla sorulamadığını, 20 yılı aşan sürelerle cezaevlerinde tutulan 600’e yakın mahpus ve aileleri yönünden söz konusu darbenin halen hayat çalmaya devam ettiğini belirten Aydın; “Duymayan kulak, görmeyen göz, sızlamayan vicdan kalmasın, hiçbir mazeret ileri sürülemesin diye buradayız. Bu Şubatın da tarihten kesitler sunularak ya da nostaljik söylemlerle geçiştirilmemesi adına bugün her cenahtan 28 Şubat mahpusunun 20 yılı aşkın sürelerdir tutulduğu cezaevleri önündeyiz. 28 Şubatçıların an itibariyle müebbet hapis talebiyle yargılandığı, brifingli ya da paralel yargının elemanları olup kritik mahkemelerde görev yapan hâkim ve savcıların ihraç ve tutuklamalara muhatap olduğu bir süreçte 28 Şubat tutsakları 20 yıldan uzun bir süredir içeride olup, bu kişilerin anne, baba, eş ve çocukları ise halen cezaevi yollarında mağdur edilmektedirler.” dedi.

“12 Eylül’den hesap sorulmamış olması 28 Şubat’ı doğurduğu gibi 28 Şubat’tan hesap sorulmamış olması 15 Temmuz’u doğurmuştur.” diyen Aydın;  “Darbelerden hesap sormak, bir taraftan darbelerin bütün aktörlerinin hakkettikleri cezalara muhatap olması diğer taraftan darbelerin mağdur ettiği mazlumlar üzerindeki zulmün ortadan kaldırılması ile mümkün olabilecektir. Af talebinde bulunmayan, vakur ve onurlu bir duruşla haklarını arayan, darbeciler yargılanırken darbe hukukunun kararlarıyla içeride tutulan bu insanların ve bu insanların ailelerinin hak talebinin gereğini yerine getirmek açıktır ki başta Yargı, Hükümet ve TBMM olmak üzere herkes üzerine düşen önemli bir görevdir.” dedi.

 CEZALARI VERENLER CEZAEVLERİNDE

 Yüzlerce Müslümanın sırf İslami bir hayat yaşamak istediği için gözaltına alındığını hatırlatan Mustazaflar Cemiyeti Başkanı Feyzi Aydın; “Vahşi işkenceler sonucunda zorla imzalatılan sahte delillerle doldurulmuş belgeler neticesinde, polisinden, savcısına kadar oluşturulmuş zulüm çarkının dönmesi neticesinde yüzlerce insan cezaevlerine konuldu. O gün bugündür kimse seslerini duymadı veya duymak istemedi. Bunun sonucunda aile fertleri ile beraber binlerce insan bu zulümden nasibini fazlasıyla aldı. Bu acı tablonun diğer bir sayfası da bu zulüm devam ederken cezaevinde bulunan insanların ya kendisi ya da anne babalarının bu dünyadan ahirete göç etmesidir.  Herkese bir şekilde adalet uğradı ama ne hikmetse bu insanların yanından bile geçmedi. Sonradan ortaya çıktı ki FETÖ denen yapının polisleri, savcıları ve hâkimleri kumpaslarla bu insanları idolejiksaiklerle verdikleri kararlarla cezaevine koymuşlar. Şuanda bu cezaları verenler; Cezaevlerinde. Ancak ne acıdır ki;  mağdur ettikleri Müslümanlar da hala cezaevlerinde ömür tüketmektedirler. İşte bizler de bugün burada Adaletin tecelli etmesi için bir araya gelmiş bulunuyoruz.” Dedi.

 MAZLUMLARIN SESİNİ DUYURMAK İÇİN BURADAYIZ

 Türkiye’nin 4 ilinde Mazlum-Der Genel Merkezi ile beraber, Batman Düşünce ve İnanç Platformu adına 28 Şubat mağdurları ile ilgili yapılacak basın açıklamasına destek verdiklerini söyleyen Memur-Sen Batman Şube Başkanı Mehmet Ergin; “Bugün burada bulunmamızın amacı 28 şubat öncesi ve sonrası küresel güçlerin Türkiye’de alan oluşturmak için kurmuş oldukları kirli yapılar ve algılar, dolayısıyla bu süre içerisinde mağdur ettikleri Müslümanların 20 yıldan bu yana suçsuz, sebepsiz, yargısız bir şekilde cezaevlerinde bulunmaları ne insani, ne İslami, ne de ahlaki bir süreçtir. Dolayısıyla bugün tüm STK’lar adına bu mazlumların sesini duyurmak, tekrar bu insanlara yargı hakkı getirilmesi için destek için hazır bulunmaktayız.” dedi.

 AMACIMIZ İKTİDARA DUYURABİLMEK

 20 yılı aşkın bir süredir 28 Şubat mağdurlarından ceza evlerinde bulunan Müslümanlar için bir araya geldiklerini söyleyen Özgür-Der Batman Şube Başkanı Ramazan Çelikal ise; “Amacımız içerdeki kardeşlerimizin sesini 28 şubat’a hesap soracak olan bugün ki, iktidara duyurabilmek. Bu konuda içerdekilerin değil, onları mahkûm edenlerin asıl suçlu olduğunu duyurabilmek ve bu mağduriyetin en kısa sürede, hatta bu 28 Şubat’ı dışarda karşılamalarını istiyoruz, bunu diliyoruz. Yetkililerden de bunun için özellikle 28 Şubat darbesini yargılayan mahkemelerin bu sesimizi de duymasını istiyoruz, bu zulmün bitirilmesini istiyoruz.” Dedi.   (MEHMET EMİN URAZ)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *