image

Genel Müdür Acu Hasankeyf’te ilk olarak Yeniden Yerleşim çalışmalarının koordine edildiği şantiyeyi ziyaret ederek düzenlediği Koordinasyon Toplantısında çalışmaların son durumu ile Anıt Eserlerin taşıma ve koruma yapım işlerinde gelinen seviye hakkında hakkın da bilgi aldı.

Toplantıya Genel Müdür Yardımcısı Ergün Üzücek, Barajlar ve Hidroelektrik Santraller Dairesi Başkanı Dinçer Aydoğan, Emlak ve Kamulaştırma Dairesi Başkanı Ali Rıza Ceylan, Jeoteknik Hizmetler ve Yeraltısuları Dairesi Başkanı Kemal Karakuş, Ilısu Projesi Mardin 16. Bölge Müdürü Ali Naci Kösalı ve yüklenici firma yetkilileri ile kontrollük teşkilatı katıldılar.

Toplantıda Ilısu Projesi Mardin 16. Bölge Müdürü Ali Naci Kösalı ve ilgililer tarafından Ilısu Barajı ve HES Projesi ile Hasankeyf ilçesi yeniden yerleşim çalışmaları hakkında sunum yapıldı.

Hasankeyf ilçesi yeni yerleşkesinde tamamlanan konutlarda incelemede bulunan Genel Müdür ve beraberinde ki heyet ''Anıt Eserlerin Taşıma ve Koruma Projesi'' kapsamında çalışmaları devam eden ''İmam Abdullah Zaviyesinin'' bulunduğu alanda yerinde korunması sağlanacak olan ''Yamaç Külliyesinin'' bulunduğu alanda, taşınacak olan ''Orta Kapının'' bulunduğu alanda ve Hasankeyf Antik Kentinin Jeolojik ve Jeoteknik bakımdan güçlendirilmesi kapsamında Dicle Vadisinde devam eden dolgu çalışma alanlarında incelemelerde bulunarak çalışmalar hakkında bilgi aldı.

İncelemelerinin ardından düzenlediğ toplantıda ''Hasankeyf Antik Kentinin Jeolojik ve Jeoteknik Bakımından Araştırılması ve Güçlendirilmesi’’ işi kapsamında yapılan çalışmalar masaya yatırıldı.

 ILISU BARAJI VE HES TÜRKİYE’NİN VİZYON PROJESİDİR

İncelemelerinin ardından açıklama yapan DSİ Genel Müdürü Murat ACU; “Hasretle beklenen ülkemizin vizyon projelerinden olan Ilısu Barajı ve HES Projesinde sona yaklaşıldığını belirterek, Ilısu Barajı önyüzü Beton Kaplı Baraj tipinde dolgu hacmi ve gövde uzunluğu bakımından Dünyada birinci, gövde hacmi bakımdan ülkemizde Atatürk Barajından sonra ikinci, üreteceği enerji bakımından; Atatürk, Karakaya, Keban Barajından sonra dördüncü, Ülkemizin en önemli su kaynağı olan Dicle Nehri üzerinde yapılmış ve yapılmakta olan en büyük Baraj ve HES olma gibi önemli özelliklere sahiptir. Temelden yüksekliği 135 metredir. Ilısu Barajı’nın kurulu gücü 1.200 MW olup, yıllık ortalama 4,12 milyar kiloWatt.saat enerji üretecektir.” Dedi.

HASANKEYF TURİZM VE CAZİBE MERKEZİ HALİNE GELİYOR

Ilısu Barajının inşası ile bölgede ticari ve kültürel gelişmelerin olacağını ifade eden Genel Müdür ACU;’ “Özellikle Ilısu Köyünde yaptığımız konutlar hak sahiplerine dağıtılmış ve 5 yıldır oturulmaya devam edilmektedir. Koçtepe köyünde ise yeniden yerleşim çalışmaları kapsamında ilköğretim okulu, sağlık ocağı, cami, köy konağı, yerleşim yerinin alt yapısı ve çevre düzenlemesi yapılarak tamamlanmış olup, vatandaşlar kendi oturacakları konutların inşaatlarını tamamlamak üzereler.

Hasankeyf Kaymakamlığı, Belediye Hizmet Binası, İlçe Emniyet Amirliği, PTT Hizmet Binası, cami, 58 örnek konut, 24 derslikli ilköğretim okulu, ticaret merkezi (11 dükkân), arıtma tesisi (5.000 kişilik), 24 derslikli yatılı ilköğretim bölge okulu ve 200 kişilik pansiyon, Turizm MYO inşaatı ve uygulama oteli, kültür parkı, müze, 24 derslikli ortaokul, 25 yataklı hastane, ilçe jandarma, kapalı spor salonu, kütüphane, ilçe tarım binası, kültür yarımada bağlantı köprüsü tamamlanmıştır. Ayrıca yeni Hasankeyf ilçesi modern ticaret merkezinde bulunan toplam 98 işyeri tamamlanarak kabulü yapılmış ve hak sahiplerine teslim edilmiştir. 118 adet çok katlı konut ise lojman olarak kullanılmak üzere kaymakamlığa teslim edilmiştir.” İfadelerini kullandı. Mehmet Emin Uraz

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *