image

Türkiye ile IKBY arasındaki ilişkilerin, bağımsızlık referandumu sonrasında sıkıntılı bir sürece girdiğinin belirtildiği açıklamada, bu tarihe kadar IKBY, Türkiye'nin her açıdan en iyi komşusu, siyasi, iktisadi, stratejik ileri düzeyde irtibat ve ortaklıkların kurulu olduğu bir müttefiki iken, referandumla bir anda düşmanmış gibi linçe tabi tutulduğu bildirildi.

Açıklamada, "Neredeyse hiçbir konuda bir araya gelemeyen Türkiye, İran ve Irak yönetimleri tarafından Kürdistan yönetimi, siyasi ve diplomatik ambargonun yanı sıra hava sahasının da kapatılması suretiyle çok yönlü bir kuşatmaya maruz bırakıldı. Gelinen noktada Kürdistan yönetiminin diyalog çağrıları, Tahran ve Bağdat yönetimleri tarafından olumlu karşılanarak sorunların bir kısmı aşıldı. Üst düzeyde diplomatik ziyaretler gerçekleşti. Erbil ve Bağdat yönetimleri arasında 6 maddede varılan anlaşma sonucunda Kürdistan yönetiminin memur maaşları gönderilmeye başlandı." denildi.

"IKBY'YE YÖNELİK BU YANLIŞ POLİTİKA BÖLGE SORUNLARININ ÇÖZÜMÜNE HİZMET ETMİYOR"

Türkiye'nin, IKBY'ye yönelik bu politikasını değiştirmesinin artık zorunlu hale geldiğinin kaydedildiği açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:"Türkiye'nin ısrarı nedeniyle bu ambargo sadece Barzani yönetimini değil, Kürdistan Bölgesi'ndeki Kürt, Türkmen, Arap ve diğer toplumların yanı sıra Türkiye'de yaşayan halklara yönelik de toplu bir cezalandırmaya dönüşmüştür. Bölge illerinin oda başkanları, ithalat ve ihracatta yaşanan yüzde 60'lara varan düşüşler nedeniyle ciddi ekonomik sıkıntıların yaşandığını ve bölge ekonomisinin çökme ile karşı karşıya kaldığını ifade etmektedirler. Bu durumun sürdürülebilir olmadığını ilk günden beri hep ifade ettik. Kürdistan Bölgesi'ne yönelik sürdürülen bu yanlış politikanın bölge sorunlarının çözümüne hizmet etmediği açıktır. Erbil-Bağdat arasında yaşanan sorunların Irak anayasası esas alınarak çözülmesini talep eden Kürdistan yönetiminin bu iradesi önemlidir. Türkiye'nin Kürdistan yönetimine yönelik bu politikasını değiştirmesi artık zorunlu hale gelmiştir."

 HÜDA PAR, aylık değerlendirme açıklamasında İsmail Heniye’nin terör listesine alınmasını da değerlendirdi. ABD yönetiminin, Gazze'deki Filistin hükümeti eski başbakanı ve Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'yi "küresel terör listesine" aldığını açıkladığına değinilen açıklamada, Hamas'ın, ABD tarafından daha önce de "terör listesine" alındığı hatırlatıldı.

"HAMAS'IN ORTAYA KOYDUĞU İRADE, SİYONİZMİN VE ABD'NİN HESAPLARINI BOZMUŞTUR"

Bunun yeni bir durum olmadığına dikkati çekilen açıklamada, "Terör listesinde yer alan bir hareketin liderleri de doğal olarak onlara göre teröristtir. Hamas'ın Gazze'deki yönetimini feshedip, Filistin Uzlaşı Hükümeti'ni göreve davet ederek ortaya koyduğu irade, siyonizmin ve ABD'nin hesaplarını bozmuştur. Hamas'ın bu önemli hamlesi sonrasında ABD'nin Kudüs'ü siyonist işgal rejiminin başkenti olarak kabul etmesi ve İsmail Heniyye hakkındaki bu ilan, Hamas'ın bu adımını boşa çıkarmaya, El-Fetih ile birleşmesine mani olmaya ve meşru Filistin direnişini bitirmeye yönelik bir adımdır. Bu adım, aynı zamanda El-Fetih’e de bir gözdağı, birleşmenin vaki olması durumunda El-Fetih'in de terör listesine alınacağı tehdididir." ifadelerine yer verildi.

"FİLİSTİN'DE VAHDETİN SAĞLANAMAMASI, FİLİSTİN DAVASININ EN ÖNEMLİ AÇMAZIDIR"

Filistin'de vahdetin sağlanamamasının, yıllardan beri Filistin davasının en önemli açmazı olduğunun vurgulandığı açıklamada, "İki devletli bir çözümden ziyade siyonist işgal rejimi, Filistin'i federatif bir yapı olarak bünyesinde bulunduracak israil devletine doğru adım adım ilerlerken, Hamas'ın El-Fetih ile birleşme iradesini ortaya koyması, onları büyük bir tedirginliğe sevk etmiştir. Filistin'de vahdetin sağlanamaması, yıllardan beri Filistin davasının en önemli açmazıdır. ABD ile işgalci rejimin bu oyununun bozulması öncelikle Hamas ile El-Fetih'in duruşuna bağlıdır. İslam ülkelerini, İslam düşmanı ABD'nin aldığı bu ve benzer kararlara karşı Filistinli kardeşlerimizin yanında olmaya ve ABD'ye karşı ortak hareket etmeye davet ediyoruz." şeklinde bildirildi. İlhan Yıldız

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *