image

Son günlerde yağan as sayıdaki yağışa rağmen kuraklık tehlikesi devam ediyor.Ancak kuraklığın önlenmesine yardımcı olan bazı faktörler var. En başta bölgemizde ağaçlandırmanın az olması kuraklığı daha fazla tetikliyor, ağaçlandırma yapıldığı takdirde kuraklık riski daha düşük oranlara iniyor. Barajlardaki su seviyesi kuraklığın değil, suyun bittiğinin habercisi. Batmanlı çiftçiler, kuraklıklardan fazla etkilenmemek için israftan kaçınılması gerektiğini belirtti. Ağaçlandırma yaparak nem oranının yükseleceğini belirten vatandaşlar, sulama alanlarının yetersiz olduğunu söylediler.

“EN ÖNEMLİSİ İSRAFTAN KAÇINMAK”

Kuraklık karşısında alınacak en iyi önlemin israftan kaçınmak olduğunu belirten Yıldız Tarım yetkilisi M. Emin Yıldız, “Son 2 günde yağan yağmur bir nebzede olsa çiftçilerin içini rahatlattı. Fakat bu yağmurda yağmasaydı çiftçilerimiz perişan bir durumda olacaktı. Buğdayından tutun pamuğuna kadar, meyvesinden tutun sebzesine kadar birçok yerli çiftçimiz olumsuz etkilenecekti. Dolayısıyla ilimizde olumsuz etkilenecekti. Kuraklık Allah’ın emri önüne geçemeyiz, fakat kendimizi ona hazırlayabiliriz. Bölgemizde su israfını azaltmak için çalışmalar başlatılmalı ve hemşerilerimiz bu konuda daha duyarlı davranmalı.” ifadelerini kulandı.

“HAVAMIZ ÇOK KURU”

Bölgemizdeki havanın oldukça kuru olduğunu belirten 40 yıllık çiftçi Sait Danış, “Bildiğimiz üzere bölgemizde ve ilimizde hava çok kuru. Bunun önüne geçebilmek için bol bol ağaçlandırma çalışmaları yapılmalı. Ağacın olduğu yerde nem oranı da yükselir, nem oranı yükselince de çiftçiye pozitif katkıları olur. Kuraklığın önüne kimse geçemez, Allah’ın doğa şartlarına yapmış olduğu değişikler bizim imtihanımızdır. Bunun için kuraklığa karşı önlem ve tedbirler almalıyız.” Diye konuştu.

“BARAJLAR ÇOĞALTILMALI”

Kuraklığa karşı alınabilecek en iyi önlemlerden bir tanesinin baraj olduğunu söyleyen Mehmet Direk, “Kuraklığın etkisinden kaçınmak için barajların arttırılması gerekiyor. Barajlar artarsa kuraklığın çiftçiye etkiside azalacaktır. Tabi çiftçilerimizde israftan kaçınarak yardımcı olmalı. Zaten birçok şeye zam geldi, çiftçiler çok zor durumda birde kuraklık yaşanırsa çiftçiler tamamen biter.” İfadelerini aktardı. İLHAN YILDIZ

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *