image

Belediye otobüsleri ile ilgili merak edilenleri İşletme ve İştirakler Müdürü Adnan Yürük’e ilettik. Sorduğumuz soruları cevaplayan Yürük, 2018 yılı projeleri, Emekli TOKİ otobüs sıkıntılarının çözümü, elektrikli otobüsün ilimizde ne zaman hizmet vereceği, Pembe otobüs ile ilgili açıklamalarda bulundu. İller bankasına ilettikleri talep olumlu karşılandığı taktirde ilimize 10-12 arasında bir otobüs alımı gerçekleşeceğini açıkladı.

Kuyu başından Emekli TOKİ yolu üzerine bir yol talep ettiklerini, bu yolun yapımı sonrasında TOKİ’ye 10 aracın gidebileceğini belirten Yürük, “Emekli TOKİ konusunda şu anda biliyorsunuz 2 otobüs, saatte bir hizmet veriyor. Emekli TOKİ’ye vatandaşlarımız 1 senedir yerleşti, geçtiğimiz Eylül ayında TOKİ sakinleri gelip bizden otobüs talebinde bulundular. O zaman imkânlar yetersiz olduğu için otobüs veremedik ama ulaşımlarını sağlamaları için TOKİ önüne duraklar koyduk. Yeni 24 araçtan 2 tanesini TOKİ güzergâhına verdik. Saatte bir sefer oluyor ve sabah akşam olmak üzere üniversite güzergâhı da yardımcı oluyor. TOKİ sakinlerinin sayısı arttıkça otobüsler yetersiz kalıyor. Kuyu başından Emekli TOKİ yolu üzerine bir yol talep ettik fen işlerinden. Tabi bu sıralar yoğun olduğu için zaman henüz zaman bulamadılar. Eğer bu yol yapılırsa Emekli TOKİ’ye araç vermemize gerek kalmayacak. 6 ve 4 numarayı da TOKİ güzergâhına kadar uzatmayı düşünüyoruz. Eğer bu düşünce gerçekleşirse 10 üzerinde aracın son durağı Emekli TOKİ olacak.” Diye konuştu.

2017 NASIL GEÇTİ?

2017 istatistikleri hakkında konuşan Yürük, “2017 yılında taşıdığımız yolcu sayısı ortalama günlük 25 bin. Bu aylık 750 bin yolcuya tekabül ediyor. 2017 yılında ortalama 9 milyon yolcu taşıdık. Ortalama taşıma verileri bu seyirde gidiyor. Daha önce bu kadar yolcu taşınmıyordu, günlük 20 bindi bu rakam. Güzergâhları biraz daha organize ederek sayıyı bu rakamlara çıkardık. Biz bu işten para kazanıyor muyuz, kazanmıyoruz çünkü maliyetleri çok yüksek oluyor tamamen vatandaşa hizmet amaçlı bir uygulama. Normalde araçlarımız 20 dakikada bir çıkıyor, fakat çalışmalar dolayısıyla bu süre biraz uzayabiliyor. 2017 yılında 24 araç filomuza ilave ettik, geçmişte kırmızı araçlarımız vardı, bunlar çevre kirliliğine yol açıyorlardı, büyük bir kısmını trafikten çektik. Şu anda da 8-10 araç çalışıyor yeni bir alım olursa onları da trafikten çekeceğiz inşallah. Şuanda filomuz yeterli sayıda değil 54 otobüs ile bu hizmeti yürütüyoruz, 13 güzergâh üzerinden.” İfadelerini aktardı.

ŞEHİR İÇİ MİNİBÜSLERİ VE BELEDİYE OTOBÜSLERİ TEK ÇATIDA TOPLANACAK

2018 yılı için belediyemizin ulaştırma müdürlüğünün yürüttüğü bir proje var. Toplu taşıma işinin tamamını şehir içi minibüs ve otobüslerimizi tek bir çatı altında toplamak, minibüs ile taşıma işlemini sonlandırmak amacındayız. Yetkililer uygun gördüğünde bu proje faaliyete girecek inşallah. Şuanda minibüs kooperatif temsilcileri ile görüşülüyor. Proje gerçekleşirse toplu taşımadaki karmaşada ortadan kalkacak. Güzergâhlar beli olacak, yolcu kapma durumu olmayacak, ışıklarda geçmek, acele gitmek, uygunsuz yerlerde yolcu indirmek gibi durumlar ortadan kalmış olacak, trafikte düzene girecek. Yolcular maalesef tıka basa dolduruluyor, klimasız, kapı açık, güvensiz bir yolcu taşımacılığı var maalesef ilimizde. Daha büyük yarım, klimalı, emniyetli minibüslerle taşımacılık yapılacak inşallah. 2018’de bu proje üzerinde çalışacağız, uygulanırsa bizde oranın bir üyesi gibi, kooperatife benze bir oluşum içerisinde, belediyeyi temsilen orada yer alacağız.” Dedi.

“12 YENİ OTOBÜS ALMAYI DÜŞÜNÜYORUZ”

10 ile 12 civarında yeni otobüs almayı düşündüklerini, pembe otobüsler için imkanlarının el vermediği belirten Yürük, “10 ile 12 civarında yeni otobüs almayı düşündüklerini aktaran Yürük, “İller bankasına bir başvurumuz var, eğer o talebimiz yerini bulursa 10-12 civarında otobüs almayı düşünüyoruz. Bunlar gelirse hizmet kalitemiz biraz daha artacaktır. Şuan pembe otobüs olursa çok iyi olur, fakat ne bizim filomuz buna cevap verecek durumda, nede imkânlarımız buna el vermiyor doğrusu. Otobüs filomuz yeterli bir sayıya geldikten sonra, şartlar uygun olduğunda bizde pembe otobüs hakkında olumlu düşünürüz.” İfadelerini kullandı.

“ELEKTRİKLİ OTOBÜS İÇİN GÖRÜŞMELER DEVAM EDİYOR”

Elektrikli otobüsler içinde bir firma ile görüşmelerimiz devam ediyor, bir sonuçlandırma yapılmadı ama görüşmeler devam ediyor. Elektrikli otobüslerin genel maliyeti düşük, fakat ilk yatırım olarak fiyatı çok pahalı. Yani 1 elektrikli otobüs için 3 otobüs parası vermemiz gerekiyor. Elektrikli otobüs 1 milyon 200 bin liraya alınıyor, aynı zamanda şarj ünitesi de 1 milyon liradır. Görüşmeler devam ediyor, ellerinde hazır otobüs yok zaten, çalışmalar sürüyor. Bu araçların faydaları da fazla sıfır yakıt kullanıyor, motor, yağ, filtre gibi sorunlar çıkmıyor. Görüşmelerimiz devam ediyor, inşallah olumlu sonuçlanırsa Batman’a ilk elektrikli otobüsü getiririz.” Bilgilerini aktardı. MEHMET EMİN URAZ

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *