image

Hasankeyf ilçesinde hidroelektrik üretimine katkı sağlayacak Ilısu Barajının yapımı nedeniyle sular altında kalacak olan Kesmeköprü (Kurê-Serpir) köyündeki hak sahiplerine yeni yerleşim alanında her hangi bir pay verilmediği iddia edildi.

İlçenin hemen yanı başında bulunan köylerine yeni yerleşim alanların da kendilerine bir pay verilmediğini belirten köy sakinleri, yetkililere seslenerek mağduriyetlerinin giderilmesini istediler.

Köy sakinleri, yeni Hasankeyf'in köylerinin mülki sınırları içerisinde yapılacağını, buna rağmen yeni yerleşim yerinde kendilerine yer verilmediğini ifade ettiler.

Yaşadıkları mağduriyeti dile getiren Kesmeköprü köyü Muhtarı İdris Dezen, "Kesmeköprü köyü halkı olarak cumhuriyetin kurulduğu günden bu yana Hasankeyf ilçesiyle iç içe yaşadık. Her ne kadar Dicle Nehri ve büyük dağlar sınır çizilmiş olsa dahi Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde okulu, sağlık ocağı olmayan tek köy benim köyümdür. Çünkü sağlık hizmetlerimizi Hasankeyf ilçemizden temin ettiriyoruz. Hasankeyf okullarında okul okuyoruz. Servise bile ihtiyaç duyulmadan yayan gidip geliyoruz. Hasankeyf ilçesindeki halkla aynı mezarlığı paylaşıyoruz. Ilısu Barajının olmasıyla Hasankeyf Kesmeköprü köyü sınırlarında inşa edildi." dedi.

" YENİ HASANKEYF YERLEŞİM ALANINDA BİZ DE HAK SAHİBİ OLMAK İSTİYORUZ"

Devletin bütün projelerini desteklediklerini ve desteklemeye devam edeceklerini belirten Dezen, "Fakat Kesmeköprü sınırlarının tamamı Hasankeyf ilçe idari sınırlarına tahsis edilmesiyle biz Kesmeköprü köyüne yer kalmamıştır. Yer kalmadığı gibi biz göç etmek zorunda kalıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanından tek ricamız bizim atalarımızın dedelerimizin yaşadığı gelenek ve göreneklerimizin olduğu topraklarımızın ve mezarlıklarımızın başında yaşamayı Hasankeyf halkı gibi yeni Hasankeyf yerleşim alanında bizde hak sahibi olmak istiyoruz. Kesmeköprü köyü ile Hasankeyf arasında sadece Adnan Menderes zamanında yapılan 150 metrelik köprünün uzunluğu kadardır. Biz her zaman Hasankeyf halkıyla hep beraber iç içe yaşadık, aynı kıraathanelerde ve bakkaliyelerde alışverişlerimizi yaptık. Hasankeyf halkından ayrı yaşamak istemiyoruz. Hasankeyf halkıyla beraber iç içe yaşamak istiyoruz." ifadelerini kullandı.

"ARAZİLERİMİZİN ÜZERİNDE YAPILAN HASANKEYF'İN YENİ YERLEŞKESİNDE BİZE YER VERMİYORLAR"

Köylerinin Ilısu Barajından etkilenerek suyun altında kalması nedeniyle mağduriyet yaşadıklarını dile getiren Ömer Süzer, "Hemen köyümüzün bitişiğindeki yerler yeni Hasankeyf 150 metre sonrası köprünün karşısı eski Hasankeyf ve ikisinin arasında olan da bizim köydür. Fakat arazilerimizin tamamı kamulaştırıldı. Dönümünü 950 lirayla bin 500 lira arasında değişen fiyatlarla bizden aldılar. Tüm arazilerimizi bizden aldıktan sonra şu an Hasankeyf'in yeni yerleşkesinde bize yer vermiyorlar. Bütün yetkililere bildirdiğimiz halde, tüm bakanlara ulaştığımız halde bu güne kadar bir çözüm bulamadık." şeklinde konuştu.

Yeni Hasankeyf yerleşkesinde mülk sahibi olmak istediklerini dile getiren Ahmet Mahmutoğlu, Mehmet Beşir Tapkan, Hediye Tunç ve Gülizar Tapkan da çok mağdur olduklarını ve Hasankeyf dışında başka yere gitmek istemediklerini söylediler. İLKHA

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *