image

Mevsim normallerine göre ülke ve bölge olarak az yağış nedeni ile kuraklık yaşanma riski var. Kuraklık yaşandığı takdirde çiftçilerin büyük sıkıntılarla karşı karşıya kalacağını belirten,  Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı, aynı zamanda Ziraat Odası Genel Sekreteri Ebubekir Doğan, Çiftçi ve yetkilileri dikkatli olmaları konusunda uyardı.

“KURAKLIK EKİN VERİMLERİNİ OLUMSUZ ETKİLEYEBİLİR”

Yaşanan kuraklığın ekin verimini olumsuz yönde etkileyebileceğini belirten Doğan, “Tabi malumunuz bütün Türkiye’de kuraklık yaşanıyor, Özelikle Mardin ve Nusaybin bölgesinde daha fazla. İlimizde de yağış sıkıntısı var çünkü bu sene az bir yağış aldık. Bu durum ekinleri olumsuz yönde etkiliyor, çünkü ekinler için su olmazsa olmazlardandır, dolayısıyla çiftçilerin çok olumsuz bir şekilde etkileyeceğini düşünüyoruz. Ürünlerin yeşermesi için yeterli yağmur yağdı fakat bundan sonra kuraklık böyle devam ederse tabi ki ekinler verim yönünden olumsuz etkilenecektir.” İfadelerini aktardı.

“YETKİLİLER BU DURUMDA ÇİFTÇİLERE DUYARLI OLMALI”

Yetkililerin kuraklık durumunda çiftçilere karşı duyarlı olmaları gerektiğini belirten Doğan, “Bildiğimiz gibi çiftçilerimiz genelde dar gelirli kesimlerden oluyor. Bütün varlığı kendi arazileridir, eğer çiftçi ekinlerinden verim elde edemez ise çok zor duruma düşeceklerdir,bu konuda yetkili mercilerin ve yetkililerin duyarlı olması lazım. Böyle bir kuraklık yaşanması durumunda çiftçilerimize yardım etme noktasında çalışmalar yapılması lazım. Çiftçilerin kuraklık karşısında alabilecekleri bir önlem yok maalesef. Bu sene bildiğim kadarı ile kuraklık da sigorta kapsamına alındı. Çiftçiler kuraklık karşısında ürünlerini sigortalatabilir, eğer sigorta kapsamına alınmışsa. Suluma yapabilecek çiftçilerimizin sulama yapması lazım, bu günden itibaren sulama hazırlıklarını yapmaları lazım. Çünkü Nisan, Mayıs ayı itibari ile mutlaka sulanması lazım. DSİ’nin bu konuda biraz duyarlılık göstermesi gerekiyor, hazırlıklı olması lazım, olası büyük bir durumda sulamaya geçmeleri lazım.” Dedi.

“ÇİTÇİLER DOĞA ŞARTLARINA KALDI”

Çiftçilerin doğa şartlarına kaldıklarını belirten Doğan, “Çiftçilerimiz için dua edilmesini istiyoruz, çünkü duadan başka yapılabilecek bir şey yok. Çitçiler doğa şartlarına kaldı, çünkü çiftçilik mesleği tamamen doğa ile yapılan bir ticaret. Yağışların olmaması durumunda çiftçilerimiz zarar görecektir.” Diye konuştu. RECEP FIRAT

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *