image

İnşaat sektöründe en ön kalemlerde yer alan demir, çimento, fayans, tuğla, tesisat, pimapen, kapı gibi ürünlere zam gelince müteahhitler bina yapmakta çekiniyor. Maliyeti gittikçe artan bina yapımında %100’den fazla zam gelen demir fiyatları müteahhitlere zorluk çıkarıyor. Müteahhitler bina yapmadığı zaman küçük esnafta mağdur oluyor.

“%100’den Fazla Zam Geldi”

Konu ile ilgili konuşan, yılardır inşaat sektöründe yer alan  Mehmet Tahir Rüzgar, “1 buçuk sene önce demir fiyatları 1.2 yani 1200 TL idi. 1200 liralık demir fiyatları şuan 2 bin 700 liraya kadar çıkmış. Dolayısıyla müteahhitler de bu durumdan oldukça mağdur oluyorlar. Yani 2 katından fazla bir fiyat artışı gerçekleşmiş. Dairelerde satılmayınca müteahhitler de baya sıkıntı çekiyorlar. Onlar sıkıntı çekincede inşaat sektöründeki esnaflar da sıkıntı çekiyor.” Diye konuştu.

“HER ŞEY ZAM YEDİ”

 

Birçok kalemin zam yediğini belirten Rüzgar, “Çünkü bir bina yapmak için kapı, pencere, çimento, demir, fayans, tesisat, borular gibi bir çok esnafla birlikte çalışılıyor. Fiyatlar artınca müteahhitler bina yapmaya çekiniyor, böylece bir çok sektördeki esnaf zarar görüyor. Çimentolarda %50’lik bir fiyat artışı var, yani inşaatın asıl malzemelerinden birine de zam gelince durum bir hayli karmaşık. Bir çok inşaat durdurulmuş. Yetkililerden isteklerimiz inşaat malzemelerin vergilerini düşürmeleri ve inşaat sektörüne destek çıkması lazım. Yakıt pahalı olunca da fiyatlar artış oluyor. Demir getirtiyoruz, yakıt parası üstüne bindiğinde %10’luk ayrı zam geliyor diyebiliriz.” İfadelerini kullandı. İlhan Yıldız

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *