image

Araç sahiplerini, etkisini gösteren kış mevsiminde araçlarının bakımlarını yaptırmaları gerektiği hususunda uyaran oto tamir ustaları, sürücülerin soğuk hava şartlarına hazırlanması, kışı rahat geçirmek için araçların mutlaka bakımlarının yapılması tavsiyesinde bulunuyor.

Araç bakımının önemine vurgu yapan oto tamir ustaları, bakımın, sürücülerin kışın yolda kalmaması ve sonradan ortaya çıkacak yüksek maliyetli olası arızaların önlenmesi açısından önem taşıdığını belirtiyor.

Araçların kışlık bakımı hakkında sürücülere tavsiyelerde bulunan oto tamircisi Ali Sökmen, bakımı yapılan aracın motor ömrünün daha uzun olduğunu söyledi.

Kışlık bakımın düzenli yapılmasının önemine değinen Sökmen, "Bir aracın kışın mutlaka antifrizinin ölçülmesi, yağ bakımının düzenli yapılması lazım. Mazota da dikkat etmek lazım. Kışın mazotta, içindeki sudan dolayı donma olabilir. Ayrıca filtreleri düzenli değiştirmek lazım, mazot filtresini. Eğer yola çıkılacaksa zincir ya da kar lastikleri takılması lazım. Bu tür bakımlar yapıldıktan sonra kışın sürücüler bir sıkıntı yaşamaz. Kışlık bakımın düzenli yapılması lazım." dedi.

Bakımın öneminden bahseden Sökmen, "Bir araç buraya bakım için geldiğinde öncelikle yağını ve antifrizi ölçüyoruz. Yağ bakımını 10 bin kilometrede bir yapıyoruz. Ondan sonra antifrizini ölçüp, derecesini kontrol ediyoruz. Bölgeye göre dereceler değişir. Antifriz derecelerini ölçüp, hangi bölgede kaç derece geçiyorsa derecelerini ona göre kullanmak lazım. Bir aracın mazot filtresinin, kilometresine göre düzenli değişmesi lazım. Mazotu da iyi yerden almak lazım. Kaçak mazot kullanmamaları, bu tür şeylere dikkat etmeleri lazım. Yapılan bakım motorun ömrünü uzatır. Radyatörler, motorun içi pas ve kireç tutmaz. Yani motorun içi temiz kalır, çürüme ve su kaybı yapmaz." ifadelerini kullandı.

MAZOTUN DONMASINA DİKKAT!

Kışın mazotun donmaması için kaçak mazottan uzak durulması gerektiğine dikkat çeken Sökmen, sözlerini şöyle tamamladı:"Mazotun temiz yerden alınması lazım. Ayrıca, aracın yakıt filtresi düzenli bir şekilde değişirse bir sıkıntı olmaz ama mazotunu gidip düzgün olmayan yerlerden alırsan içindeki su donma yapar, aracı yolda bırakır. Bu tür şeylere dikkat edilmesi lazım. Mazot donarsa sürücü hiçbir şey yapamaz, aracı servise çekmesi lazım, araç çekilir. Serviste yakıt filtresi değişir, kontrol edilir, enjektörler temizletilir, ondan sonra düzelir. Bakım maliyeti yüksek değil. Bir aracın yağ bakımı, antifriz bakımı 300 lira gibi bir şeydir. Sen kötü mazot alır, mazot filtresini değiştirmezsen bu motora zarar verir. Bu arıza motoru kilitlediği vakit 5 bin lira gibi bir masraf gider. Sen bunu 300 lira ile her 10 bin kilometrede bir bakımını yaparsan böyle bir sıkıntıyla karşılaşmazsın. Sürücülere onun için araç bakımlarını düzenli bir şekilde yapmalarını tavsiye ediyorum." Recep Fırat

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *