image

Batman Üniversitesinde patlak veren kılık kıyafet skandalına ve sonrasında görevden alınan İslami İlimler Fakültesi Eğitim Görevlisi Davut Okçu’nun açığa alınmasına tepki gösteren 50’nin üzerindeki STK dün saat 12.30’da Eğitim-Bir-Sen öncülüğünde Batman Üniversitesi Merkez Kampusunun önünde toplanarak kitlesel basın açıklaması yaptı. Yoğun katılımın olduğu etkinlikte STK’lar Rektör Aydın’ın istifasını istedi.

 Okunan basın açıklamasında,“Rektör Durmuş imzasıyla üniversitenin İslami İlimler Fakültesi’ne gönderdiği resmi yazıda, “...tamamıyla kapalı, pardösülü, peçeli ve gözlüklü vaziyette bayan olduğu net olarak anlaşılamayan öğrencilere çok sayıda kişilerin şahit olduğu ve bu durumun endişe ve tedirginliğe yol açtığı...” iddialarıyla dekanlıktan öğrenciler hakkında ‘Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Kılık Kıyafet Yönetmeliği’ kapsamında işlem yapılmasını talep etmiş, Dekanlık Makamı da öğrencileri uyarmak maksadıyla Rektörlük emirlerini 400’ün üzerindeki öğrenciye Sosyal paylaşım sitesi üzerinden ulaştırmıştır. 28 Şubat ruhunun hortladığı bu yazıda “tamamen kapalı, pardösülü, peçeli, gözlüklü” olanlar olağan şüpheli ilan edilmiştir. Rektör, kız öğrencilerin kılık ve kıyafetinden kaynaklı olarak bugüne kadar ne tür tehlike arz eden durumların yaşandığını, hangi kesimlerin endişe ve tedirginlik duyduğunu, bu açıklamayla hangi merkezlerin ve kimlerin hassasiyetlerini merkeze aldığını izah etmelidir.” Denildi.

 Uygulamanın 28 Şubatı çağrıştırdığı belirtilen açıklamada, “Güvenlik endişesiyle kılık kıyafete müdahaleye hazırlanan Rektörlük 3 yıldır faaliyette bulunan ve 5 okulunun öğretim yaptığı İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi binasına bir tek kamera bile taktırmamıştır. Öğrencilerin tanınmamasını güvenlik gerekçesi olarak sunan rektör iyi bilmelidir ki, biz bu mantığı çok iyi tanıyoruz. Bu mantığın siyam ikizi olan kafa, 20 yıl önce de benzer iddialarla 28 Şubat Darbesine gerekçe üretmeye kalkışmıştı.” İfadeleri kullanıldı.

Rektör Durmuş’un 28 Şubat ruhuna selam çakan bu meşum olayın ortaya çıkmasının ardından geri adım atıp özür dilemek yerine yeni skandallara imza attığı belirtilen açıklamada, “ Bilindiği gibi kıyafet konulu yazı tüm öğrencilere Dekanlık tarafından tebliğ edilmiş, hocalar bu yazıdan öğrenciler vasıtasıyla haberdar olmuştur. Bu gerçeklere rağmen hedef şaşırtmak kurnazlığını seçen Rektör, İslami İlimler Fakültesi Dekanlığı’na gönderilen yazının ortaya çıkmasından Yrd. Doç. Dr. Davut OKÇU’yu sorumlu tutmuş ve açığa almıştır. Oysa  sosyal medya ve yazılı-görsel basında Davut OKÇU’nun bu konu ile ilgili hiçbir paylaşımı olmamıştır. Yaptığı hukuksuzluklara sessiz kalmayan kişileri açığa almak için bu tür fırsatlar kollayan anlayış üniversite yönetmeye muktedir değildir.” Denildi.

Hukuksuz uygulamaya gösterilen haklı tepkilerin ve söz konusu talimatın toplumsal hafızada 28 Şubat ile özdeşleşmesini “devlete, hükümete karşı ayaklanma” çıkışı ile acemice savuşturulmaya çalışıldığı belirtilen açıklamada, “Durmuş’un açıklamasında göze batan diğer bir skandal ifade ise, yaptığı yanlışların eleştirilmesini engellemek için Cumhurbaşkanımızın ismini kullanmasıdır. Herkesin konunun özüne ilişkin bir açıklama beklediği Durmuş, 28 Şubatçı tutumunu adeta Cumhurbaşkanının talimatıymış gibi göstermeye kalkışmaktadır. Dahası, rektör, suçluluk psikolojisiyle, bu kararını eleştirenleri FETÖ’cülük, devlete karşı ayaklanma gibi akla ziyan suçlamalara muhatap kılmaya çalışmaktadır. “Özrü kabahatinden büyük” dedirtecek cinsten olan açıklamaya bakınca, sanırsınız ki rektör, pardösü giyen ve peçe takanları ayıklayarak İslam âleminin birliği ve dirliği için mücadele etmektedir.” İfadeleri kullanıldı.

 Durmuş’un istifasının istendiği açıklamada, “YÖK, konunun hassasiyetini ve önemini dikkate alarak inceleme başlatmış bulunmaktadır. Batman Üniversitesi’nde bugüne kadarki tasarruflarıyla o makama layık olmadığını gösteren Durmuş derhal istifa etmelidir. İstifa etmezse, YÖK, işin vahameti ve ülkenin selameti açısından rektörü bir an önce görevden almalıdır. Milletimizin yeni bir yasakçı anlayışın hortlatılmasına asla ama asla tahammülü yoktur. Lokal de olsa, böylesi yasaklara geçit vermeyeceğimizi buradan açıkça ilan ediyoruz.” Denildi. Mehmet Emin Uraz

 

 

                                                                                                      

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *