image

 

Hacamat Ve Sülük tedavisi dünyada bilinen en eski tedavi yöntemlerinden birisi. Unutulan bu tedavi yöntemi son zamanlarda halkın ilgi odağı olmaya başladı. Bölgemizde daha çok köprü altı ve hijyenik olmayan ortamlarda yapılan Hacamat Ve Sülük tedavisi ilk defa Batman’da doktor gözetiminde yapılmaya başlandı. Batman Hacamat Ve Sülük Tedavi Merkezi  yetkililerinden Fizyoterapist Musap Gök, merkezlerinin bölgede bir ilk olduğunu, hastalarının tedavisini hijyenik ortamda ve doktor gözetiminde yaptıklarını söyledi.

 

 HACAMAT TIBBIN KABUL ETTİĞİ BİR TEDAVİ YÖNTEMİ

Hacamatla ilgili bilgilendirmede bulunan Gök, “Hacamat milattan önceki yıllara dayanan ve Resulullah (a.s)’ın da bizzat kendisine uygulattığı ve tavsiye ettiği bu gün de birçok ülkede tıbbın bir tedavi yöntemi olarak kabul ettiği bir tedavi şeklidir. Hacamat; İçinde toksik maddeler, ağır metallerin olduğu ve oksijeni azalmış kirli kanın vakumlama yoluyla deri altından dışarı alınma işlemidir. Hacamat ile dolaşım artar, yorgunluk, halsizlik ve ağrılar azalır kişi kendini daha enerjik hisseder ve genel olarak vücudun bağışıklık sistemi güçlenir. Hacamat hem hastalıklardan korur hem de hastalıkları tedavi eder.” Dedi.

 

Sülük tedavisi de yaptıklarını belirten Gök, “ Evet sülük de asırlardır farklı medeniyetler tarafından uygulanan bir tedavi yöntemidir. Günümüzde de tıbbın uyguladığı bir tedavi şeklidir.Sülük, hem akupunkturdur, hem hacamattır diyebiliriz. Çünkü sülük hem yüz kadar mikro diş (iğne) taşır (akupunktur) hem de cilt altındaki kirli kanı emer (hacamat). En önemlisi de kirli kanı emerken aynı zamanda vücuda tıbbın tespit ettiği yüz çeşit kadar da faydalı enzim (protein) verir.” İfadelerini kullandı.

 

SAĞLIK BAKANLIĞI HACAMATA NASIL BAKIYOR?

Sağlık Bakanlığının “Hacamat ve Sülük Tedavisi”ne bakışına açıklık getiren Gök, “Bakanlık “Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp” adı altında hacamat ve sülük tedavisine müsaade ediyor. Yalnız Sağlık Bakanlığının 2014 yılında almış olduğu bir kararla hacamat ve sülük gibi tamamlayıcı tıp uygulamalarının bakanlıkça onaylı sertifika almış olan tıp doktorları tarafından tamamlayıcı tıp ünitelerinde uygulanmasına izin vermiştir.

Kimlere uygulanıp uygulanamayacağı, hijyen ve steril çalışma, tek kullanımlık kupa ve sülükler, ayrıca toplanan kanlı kupa ve sülüklerin tıbbi atık şeklinde bertaraf edilmesi gibi önlemler hem uygulama yapılan şahıs hem de toplum sağlığı için önem arz etmektedir.” Dedi.

 

BÖLGEDE İLK RUHSATLI YER

“Batman veya bölgede sizin dışınızda ruhsatlı yer var mı?” sorumuzu yanıtlayan Gök,“ Ben şahsen duymadım. Sadece bu işin kimi yerlerde merdiven altı yapıldığını duydum. Fakat Batman’da ve bölgemizde sağlık müdürlüğü onaylı ilk hacamat ve sülük tedavi merkezi olduğumuzu biliyorum. Tedavilerimiz Sağlık Bakanlığından onaylı, sertifikalı doktor tarafından uygulanmaktadır.” İfadelerini kullandı.

 Gök, bayan hastalar için bayan elemanlarının olduğunu da söyledi. İlhan Yıldız

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *