image

 Müslüman bir toplumda camilere gereken önemin verilmediğiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan İttihadul Ulema Genel Başkan Yardımcısı Molla Beşir Şimşek ve Mustazaflar Cemiyeti Batman Şube Başkanı Feyzi Aydın, son yıllarda şehir planları yapılırken camilere yer tahsisinin yapılmadığını ve camilerin bodrum katlarına hapsedilmeye çalışıldığını söylediler.

Camilerin bodrum katlarına hapsedilmesinin doğru olmadığını söyleyen İttihadul Ulema Genel Başkan Yardımcısı Molla Beşir Şimşek, “Özellikle son zamanlarda, hususen Batman’ımızda camilerimizin bodrumların izbelerine hapsedildiğine şahitlik ediyoruz. Doğrusu bu çok üzücü bir durumdur. Çünkü tarih boyunca Müslüman toplumların olduğu yerlerde camiler hep merkez olarak yer almıştır. Çünkü cami Müslümanların kalbinde, nezdinde büyük bir öneme sahiptir. Cami dinimizin önemsediği bir mekândır. Camiler Allah’u Teâlâ’nın evleridir.” dedi.


 ŞEHİRLER CAMİLERİN ETRAFINDA KURULMALI

Şehirlerin camilerin etrafında oluşturulması gerektiğini vurgulayan Şimşek, günümüzde camilere gereken önemin verilmediğini kaydetti. Şimşek, konuşmasına şöyle devam etti: “Maalesef şehirleşme yapıldığında bugünün şartlarında bakıyoruz ki, camilerimiz hesaba katılmıyor. Yeraltı, imar projeleri hazırlanırken parkından, bahçesinden, oyun alanları gibi her şey düşünülüyor, ama maalesef cami düşünülmüyor. İnsanlar sonradan evlerin bodrum katlarında inşa edilen camilerde dini ihtiyaçlarını görüyor. Bu bizim dinimizden ne kadar uzak kaldığımızın, yabancılaştığımızın bir sembolüdür. Bu acı bir durumdur. Şehirlerimizde camilerimizin bodrum katlarına hapsedilmesi dinimize verdiğimiz değerin bir göstergesidir.”

“CAMİLERİN EN GÜZEL MEKÂNLAR OLARAK ŞEHRİMİZİ SÜSLEMESİ LAZIM”

Camilerin şehirlerin en güzel yerlerinde inşa edilmesi için projelerin üretilmesi gerektiğine dikkat çeken Şimşek, “ Camiler eğer bugün bodrumlara hapsedilmişse dinimize değer vermediğimizin göstergesidir. Bugün Hıristiyan bir toplumda bunu göremezsiniz. Yahudi bir toplumda havralarının bodrum katlarının altlarına gizlendiğini siz şahitlik edemezsiniz. En güzel mekanları kilise, havra olarak kullanıyorlar. Bu şekilde dinlerine önem verdiklerini gösteriyorlar. Bizlerin de  bunu yapmamız gerekir. Özellikle Batman’ımızda şehirleşmenin kaydığı bölgelerde maalesef camilerin olmadığına şahitlik ediyoruz. Yetkililerin camilerimizi en güzel yerde inşa etme hususunda projeler üretmesini bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

“CAMİLER ARTIK BİR KÜLTÜR MERKEZİ OLARAK DA DÜŞÜNÜLMELİDİR”

Camilerin en güzel şekilde sosyal alanlarıyla şekillendirilmesi gerekirken, bodrum katlarına hapsedilmesinin üzüntü verici olduğunu vurgulayan Mustazaflar Cemiyeti Batman Şube Başkanı Feyzi Aydın, camilerin bodrum katına hapsedilmesinin üzüntü verici olduğunu söyledi.

Aydın, “Camilerimiz, şehirlerin dokusuna ve nüfus yoğunluğuna uygun, kadın, çocuk, engelli, yaşlı bireyleri göz önüne alınarak planlanmalıdır. Camiler artık bir kültür merkezi olarak da düşünülmelidir. Camilerimizin çevresi, okuma salonları, düşünce merkezleri, aşevleri ve benzeri müesseseleriyle  şekillendirilmesi gerekirken, camilerin bodrum katlarına hapsedilmesi üzüntü vericidir. Kesinlikle camilerimiz bodrum katlarına hapsedilmemelidir. Bu konuda İslami STK'ların ve yerel yönetimlerin çabalarına her türlü destek verilmelidir.” açıklamasında bulundu.

“BATMAN’DA ONLARCA CAMİYE İHTİYAÇ VAR”

Batman merkezde 126 cami ile 34 mescid, bu cami ve mescit içinde 40'tan fazlasının bina altı cami ve mescitler olduğunu aktaran Aydın, “Ayrıca 400 bini aşkın nüfusa sahip Batman merkezde onlarca camiye daha ihtiyaç var. Nüfusu milyonlara ulaşan şehirlerde camilerimiz, kendisinden beklenen fonksiyonlarını yeterince icra edememektedir. Bu nedenle dini ve sosyal fonksiyonlarıyla toplumun farklı kesimlerine hizmet sunacak bir cami modelinin geliştirilebilmesi her geçen gün ehemmiyetini artırmaktadır.” Dedi. İlkha

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *