image

Geçtiğimiz günlerde ucuz et için 10 bin nokta belirleneceğini söyleyen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, et fiyatlarını düşürmek için ithal et getirileceğini belirtti. Konu ile ilgili gazetemize konuşan uzmanlar, Batmanlı kasaplar, et fiyatlarının ancak hayvan üreticilerinin desteklenmesi ile düşürülebileceğini belirtti. Bu kararın hem kasapları hem de hayvancılığı bitireceğini belirten kasaplar, halka sorulursa %90’ı ithal et yemez diye konuştular.

İTHAL UCUZ ETİN KISA SÜRELİ OLUR

 Batman Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ebubekir Doğan ithal ucuz etin kısa süreli olacağını söyleyerek, “Kesinlikle vatandaşımızın daha uzuz et yemesi doğru bir yaklaşımdır. Ancak vatandaşın ucuza temin edeceği etin sağlıklı olması önemli bir konudur. Bakanlık yurt dışından ithal edeceği etin Türkiye’deki Hayvan Üreticilerini de dikkate alarak küçük ve büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinin olumsuz etkilenmemesi için gerekli tedbirleri mutlaka almalı, hayvan üreticileri mutlaka desteklenmelidir.  Özellikle hayvancılıkta yemin maliyetinin yüksek olması, üreticiler yetiştiricilik yapma noktasında sıkıntıya girmektedir.” Dedi.

 DIŞARIDAN ET İTHAL ETMEK; HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİ İÇİN ÖNEMLİ BİR SORUNDUR

 Ucuz etle ilgili önerilerde bulunan Doğan, “Geniş yaylalara sahip Doğu Anadolu Bölgesinin yarısı kadar yüzölçümüne sahip Sırbistan gibi bir ülkeden et ithalatının önüne geçmek için nasıl tedbirler alınması gerektiği konusunda çok teferruatlı çalışmaların yapılması gerekmektedir. Bize göre çok sayıda yetişmiş kalifiye elemana sahip tarım sektörünün, geniş doğal meralara sahip ülkemizin ziraat mühendisi ve veterinerleri işsiz iken, bu meralardan ve ziraat mühendislerinden yararlanmayıp dışarıdan et ithal etmek; hayvan yetiştiriciliği için önemli bir sorundur. Yapılacak tek şey ziraat mühendisi ve veteriner hekimler aracılığı ile ülkemizin doğal ve zengin  bitki örtüsünden faydalanarak hayvan yetiştiriciliğini geliştirmek ve daha ucuza et üretmek pek ala mümkün olacağını düşünüyoruz. Et ithal ederek kısa sürelerde ucuzluk olacağı kesindir. Yukarıda saydığımız öneriler dikkate alındığında ucuzluğun süreklilik kazanacaktır.” İfadelerini kullandı.

 ET FİYATLARININ DÜŞMESİ HAYVANCILIĞA BAĞLI, İTHAL ETE DEĞİL

Et fiyatlarının düşmesi için hayvancılığın desteklenmesi gerektiğini belirten, 55 yıllık kasaplık geçmişi olan H. Şirin Dündar ise, “Market zincirlerine ucuz ve ithal et verirlerse vatandaş fiyatı yüzünden rağbet gösterebilir. Fakat şu var, vatandaş market zincirlerinden alırsa ne olur kasaplar biter. Kasaplar biterse ne olur hayvan yetiştiricilerin hayvanları elinde kalır ve hayvancılık da biter. Et fiyatlarının düşmesi için hayvancılığa ciddi destekler sağlanması gerekir. Bir sürü devlet arazisi var, bunları yeşillendirip, hayvan yetişicilerine sunabilirler. Ya da ithal et yerine saman getirip fiyatı düşürebilirler. Böylece hayvan yetişicileri daha fazla üretir, mal fazla olduğu için pahalı fiyat vermek zorunda kalmazlar. Vatandaşta ucuz et yer.” Dedi.

VATANDAŞ İTHAL ET YEMEZ

Vatandaşın ithal et yemeyeceğini belirten kasap Sedat Solak, “Geçmişte de et fiyatlarının düşürüleceği konusunda çalışmalar yapıldı ama bir şey çıkmadı. Bu seferde ithal et getirilecek, kasapların işi düşecek hayvan almayacak, hayvan yetiştiricileri mahvolacak. Bu durumu vatandaşa sorsunlar birkaç kişi ithal et yiyecek. Bizim yöremizin hayvanları bir başkadır. Bunun için et fiyatlarını düşürmeni en iyi yolu hayvancılara destektir. Kasaplar zaten iş yapamıyor, bu sefer daha beter olacak. Yetkililer hayvancılar üzerinde dursalar daha iyi olur.” İfadelerini kullandı. İlhan Yıldız

 

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *