image

Kış aylarının kapıya dayanması ile beraber, birçok sobalı ev odun arayışına girdi. Gazetemize açıklamalarda bulunan Oduncular sitesi esnafı, bu dönemlerin sezon olduğunu ve işlerinin iyi olduğunu belirttiler. Doğalgazın ilimizde yayılması ile beraber işlerinin düştüğünü belirten 15 senelik oduncu İsa Durmaz, bu ayların tamda odun sezonu olduğunu, ısınmak için soba yakanların odun için gecikmemesi gerektiğini belirtti.

DOĞALGAZ İŞİMİZİ ETKİLEDİ

Doğalgazın işlerini etkilediğini belirten Durmaz, “Eskiden doğalgaz olmadığı için daha çok soba kullanılıyordu. Artık doğalgazın yayılması ile beraber işlerimizde bir düşüş yaşandı. Fakat bu düşüş o kadar da fazla olmadı. Çünkü bizim asıl müşterilerimiz fırın, lokanta gibi odun kullananlar ile oluyor. Sobalı evlerde eskisi kadar almıyorlar çünkü artık kömürlere kolayca erişebiliyorlar.” Diye konuştu.

TONLARCA ODUN TOPLANIYOR

Yaz aylarında, kış için tonlarca odun toplandığını belirten Durmaz, “Bizler genelde yaz aylarında tonlarca odunları toplarız. Topladığımız odunları yağmur yağmadan toplamamız lazım çünkü ıslanırlarsa kurutması zor olur ve müşterilerde almaz. Topladığımız odunları tartarak alıyoruz. Odun almak isteyen vatandaşlar burada istedikleri odunu kendileri seçip tartıyorlar, bizde makinalarla parçalayıp araçlara yükleyip, gönderiyoruz.” Dedi.

MAKİNALAR BÜYÜK KOLAYLIK SAĞLIYOR

Odun kırma makinalarının büyük kolaylık sağladığını belirten Durmaz, “eskiden makinalarımız yoktu ve baltalarla odunları parçalıyorduk, çokta yoruluyorduk. Artık parçalama makinaları var. Odunları önünü koyuyoruz oda parçalıyor. Daha ufak parçalara bölüyor, daha hızlı yapıyor ve iş kazasının önüne geçiyor. Vatandaşlar odunlar azalmadan ihtiyaçlarını karşılasınlar.” İfadelerini kullandı. 

 Şevki Aslan

 

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *