image

37 yıl önce 12 Eylül’de o zamanın Genel Kurmay Başkanı Kenan Evren ve kuvvet komutanlarının siyaset kurumunun işlevini yitirdiği,  anarşi ve kaosun oluştuğu bahanesiyle askeri bir darbe ile ülkenin yönetimine el koyduklarını belirten şahin, “ Parlamentoyu fesh edip, siyasi liderleri saf dışı bırakarak askeri yönetim ile ülkeyi idare ettiler ve akabinde 1982 anayasasını oluşturdular. Bu süreçte ülkeye her anlamda çok şey kaybettirildi. 1 milyon 500 binden fazla kişi fişlendi. 600 binin üzerinde gözaltı, 200 binin üzerinde yargılama yapıldı. 517 kişiye idam cezası verildi bunlardan güya sağdan ve soldan olmak üzere 50’ si idam edildi. Henüz 18 yaşına girmeyen birinin yaşı o günün yasalarıyla büyütülerek asıldı. Her anlamda bu darbe, ülkeye çok şey kaybettirdi.  Oysa darbeye gerekçe olarak gösterdikleri sebepler,  darbe aktörlerinin gözleri önünde gelişiyor belki de onlar bu zemini hazırlıyorlardı. “ dedi.

15 TEMMUZ DARBESİNİN ARKASINDA DA AYNI GÜÇLER VARDI

Yıllar sonra bir 15 Temmuz darbe girişimiyle tanıştıklarını, ancak 12 Eylül darbesinin karanlık günlerini henüz unutmayan halkın bu kez bu darbeye geçit vermediğini ve inancından kaynaklanan bir asil duruş sergileyerek darbecileri etkisiz hale getirdiğini söyleyen Şahin,“ Böylece ülkeyi büyük bir kaos ve belirsizliğe girmekten kurtardı. Belki bazı canlar yitirildi, yaralanmalar oldu ancak, ülke insanını bekleyen büyük bir tehlike bertaraf edilmiş oldu. Her iki darbenin arkasında küresel emperyalizmi, Türkiye’nin gelişmesini istemeyen güçleri ve insanlık düşmanlarını görüyoruz. Elbette ki bu insanlık düşmanları ülke içerisinde bazı piyonları devreye sokup bu darbeleri yaparak hedeflerine ulaşmak istemektedirler.” İfadelerini kullandı.

DARBE KALINTISI ANAYASA DEĞİŞMELİ

 

Şahin son olarak şunları ifade etti: “Bu durumda ülke idarecilerinin yönetimlerinin merkezine adaleti koymaları, kutuplaşmaya götürecek sebepleri ortadan kaldırıp, ülke insanın inancına ve değerlerine uygun bir yaşam sürmeleri için her koşulu oluşturmaları gerekir. Darbe kalıntılarının tamamen silinebilmesi için acilen darbe anayasası olan 1982 anayasasının değiştirilip, tamamen sivil ve insanımızın değerlerini merkeze alan bir anayasa yapılması gerekir. Bunun geciktirilmesi de ülke insanına ayrıca bir zulümdür.”            

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *