image

 Günümüzün en etkili iletişim araçlarının sosyal medya platformları olduğunu belirten Çaplık,“ Sosyal medya platformları artık akıllı telefonu, tableti, bilgisayarı olan herkesin rahatlıkla ve etkili bir şekilde kullanabileceği bir platformdur. Artık çocuklara varıncaya kadar herkesin akıllı telefon sahibi olduğu günümüzde, herkesin bir TWİTTER hesabı, FACEBOOK hesabı ve İNSTAGRAM hesapları var. Belki onlarca sosyal medya platformları var, bildiklerimiz ve etkili olduklarını düşündüklerimiz bunlar. Tabi bunların maalesef bilinçsiz bir şekilde kullanılmasına şahit oluyoruz. Mahrem kalması gereken bilgilerin, fotoğrafların maalesef internet ortamında, sosyal medya platformlarında çok pervasız ve bilinçsiz bir şekilde paylaşıldığını görüyoruz. Bu tamamen aile mahremiyetine açık bir saldırıdır. Açık bir hak ihlali ortaya koymaktır. Kendi elimiz ile biz bunları ortaya koyuyoruz. Paylaşılmaması gereken mahrem bir bilgiyi paylaşıyoruz. Tehlikenin farkında olmadan, mahremiyetimizi açık bir şekilde ayaklar altına alma pervasızlığıdır.” İfadelerini kullandı.

AİLE İÇİ İLETİŞİM YERLE BİR OLMUŞ

 Aileleri uyaran Çaplık, “Aile içinde hiç bir zaman o şekilde oturmadıkları bir fotoğrafı sosyal medyada rahatlıkla bunu paylaşabiliyor. Özellikle genç kızlarımızın bunda uzak durması, çünkü açık bir şeklide harama girdiklerini bilmelidirler. Aynı şekilde erkek kardeşlerimizin de bakmamaları gereken fotoğraflara baktıklarında ise açık bir harama girdiklerini de ifade ediyoruz. Bu sadece bayanlara yönelik bir tehdit değil, her iki cinse, müminlere yönelik açık bir tehdit, açık bir haram işleme zeminidir. Bundan her bilinçli müminin uzaklaşması gerekiyor. Bununla beraber Sosyal medyanın yaygınlaşması ile aile içi iletişiminin âdete yer ile bir olduğu bir dönemi yaşıyoruz. Baba bir yerde oturmuş farklı bir sosyal medya platformu ile ilgileniyor, anne ayrı, çocuklar ayrı uğraşırken herkesin sosyal medya bağımlısı haline gelmiş, herkesin evin içerisinde ama hiç kimse ne birbirini görüyor, ne anlıyor, ne fark ediyor. Belki evin içerisinde olan yaşlı bir dede-nineye bir bardak su verebilecek bir zemin dahi kalmıyor. Aile içi ortam dinamitlenmiş, aile içi iletişim yerle bir olmuş, aile için duygular yok olmuş, ailede sevgi ve saygı yok olmuş, birbirini anlama, birbirine merhem olma zemini adeta ortadan kalkmıştır.” Dedi.

YAŞANANLAR BİLİNÇSİZ BİR TOPLUMUN AYAK SESLERİDİR

 Sosyal medyanın bilinçsiz bir toplum doğurduğunu söyleyen Çaplık, “Yaşananlar bilinçsiz bir toplumun ayak sesleridir. Bilinçsiz bir toplumun tamamen dışa bağlı, başkasına bağımlı hale gelmiş bir aile ortamının oluşmasına sebebiyet vermiştir. Bu da ileride büyük sosyal ve ailevi travmalara sebebiyet verecektir. Hale hazırda aileler arasında birçok sorununda sosyal medyanın bilinçsiz kullanılması sonucunda, aile parçalanmışlıklarına kadar bu işin gittiğini görüyoruz. Sosyal medyada her zaman iyi insanlar ile karşılaşmıyorsunuz. Birçok kötü niyetli insanlar çocukları ördükleri ağa düşürüyorlar. İstenmeyen tartışma ortamları olabiliyor. Dini ve manevi değerlere hakaretten tutun da, farklı bazı ideolojik görüşlere küfür bile edilebilen bir ortam. Birçok fitnenin de sosyal medya platformlarında ateşlendiğini de bizim görmemiz gerekiyor. Çevremizdeki herkesi sosyal medya kullanımı hakkında bilinçlendirmeliyiz. Her insan değerlidir, her aile çok daha değerlidir, her aile bu toplumun çekirdeğidir. Eğer bu çekirdek zedelenirse, bozulursa toplumun tamamı yele bir olabilir. Bu noktada inanç, vicdan sahibi olan herkesin sorumluluk taşıdığına inanan herkesin, sosyal medyayı daha bilinçli kullanması, hatta aile içerisinde kullanmaması gerektiğine inanıyorum.” Dedi.

İlhan Yıldız

 

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *