image

İnternetin yerinde kullanıldığı zaman faydalarının çok olduğunu söyleyen Çaplık, “Dolayısıyla internetin yerinde ve zamanında kullanılması gereklidir. Tabi bu paralelde Türkiye genelinde veya bölgemizde %70-80'lere varan internet kullanımının söz konusu olması, beraberinde birçok risk ve sıkıntıyı beraberinde getirecektir. Özellikle insanların bunu bilinçsiz kullanması, insanlar arasında sosyal iletişimin azalmasına, aile bağlarının zayıflamasına neden olur. Eğitim açısından düşündüğümüzde ise çocukların bu noktada olumsuz etkilediğini görüyoruz.” Dedi.

OKUL ÖDEVLERİYLE ÖĞRENCİLERİ İNTERNETE ÖZENDİRMEMEK LAZIM

Son dönemlerde, özellikle ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik ödevlendirmelerde, 'internetten araştırıp getirin' şeklindeki bir yaklaşımın, çocukları internet kullanımına, internet salonlarına yöneldiklerini söyleyen Çaplık, “Tabi ödevlerin internetten çıkarılmasına toptan yanlıştır demek doğru bir kavram olmayacaktır. Ancak internette yapılan ödevlerin tamamının da formalitede kaldığına dair birçok somut örnekler var. Çocuklar internette herhangi bir konuyu araştırdığında sadece başlığı okuyor, başlığın altındaki metni okumadan kesiyor, yapıştırıyor, çıkarıp öğretmenin önüne bırakarak bu işi yaptığını düşünüyor. Öğretmen de bu işin tamamlandığını farz ediyor. Belki de bu ödevlendirme ile çocuğa tam not veriyor. Bu belki bir artıdır, ancak beraberinde birçok eksiyi de getiriyor. Her şeyden önce araştırma ödevlerinde, çocuğun o ödevi baştan sona okuyarak, özetini çıkaracak bir şey istenmesi, bunu da bir ansiklopedi, farklı kitaplardan istemesi elbette daha faydalı olurdu.” İfadelerini kullandı.

İNTERNET ÖĞRENCİYİ TEMBELLEŞTİRİYOR

 Eğitim sürecinde de internetin hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldiğini söyleyen Çaplık, “ Bu çerçevede baktığımızda, internet kullanımının özellikle düzenlenmesi, bilinçli bir birey olarak hepimizin internetten istifade etmesi gerekiyor. Ama internetin zararlarının da kesinlikle net olarak bilinmesi ve bundan da korunması gerekiyor. İnternette dolaşan bir insan eğer bilinçli bir şekilde dolaşmaz ise ziyadesi ile bir vakit kaybı yaşayacaktır. Hadi diyelim bir ders saati kadar ödevini araştırsın ve hazırlasın, bununla birlikte 2-3 saat bilgisayar başında kalıp, oyunlar oynayıp, o siteden bu siteye dolaşırken, belki de 1 faydalı sitede dolaşırken, karşısına 10 zararlı site çıkabiliyor. Bu eğitim açısında bir zaman kaybıdır. Çocukların bir anlamda kes-yapıştır mantığıyla hareket ettiklerin ve ciddi bir araştırmaya girişmediklerini görerek, internetin öğrencileri tembelleştirdiği de söyleyebiliriz. Kitap okumanın önüne de geçiyor. Bu süreç içerisinde kitap okuma oranının ciddi bir şekilde düştüğünü, yüzdelik olarak neredeyse kitap okumayan bir toplum haline geldiğimizi, çocuklarımıza yön verecek bir durumda olmadığımızı görüyoruz. Kitabın okunmaması, dersin çalışılmaması, zaman kaybının olması, eğitim ve öğretim açısından bilinçsiz bir kullanımın, interneti faydasından çok belki de zararını gözler önüne seriyor. İnternet ile haşır neşir bir çocuk okumaya, derslerini çalışmaya, zihinsel anlamda gelişmesine müsaade etmeyebiliyor.” Dedi.

 İSTENMEYEN SİTELER ÇOCUĞUN ZİHİN DÜNYASINI ALTÜST EDER

İstenmeyen sitelere girildiği zaman çocuğun zihin dünyasının alt üst olmasına sebebiyet vereceğini belirten Çaplık, “Bir öğrenci faydalı bir siteye girip araştırmalarını yapıyor, peşinden farklı sitelere girdiğinde, elbet bir sitede onun ruhsal durumuna, yaşına, ahlaki yapısına, aile yapısına, edebine ve kesinlikle bakmaması gereken sitelere girip bakabildiğini maalesef görüyoruz. İnternetin bunda da olumsuz bir etken olarak karşımıza çıktığını görüyoruz. Bu durum çocukta kesinlikle davranış bozukluklarına meydan veriyor. Çocukların bu yaşta kendi seviyelerinin çok üzerindeki, bir takım içerikler ile karşı karşıya gelmesine, videolar, resimler görmeleri, çocukların zihin dünyalarının alt-üst olmasına sebep oluyor. Buda eğitim, terbiye açısından karşılaşmaması gereken bir tehlike ile karşılaşmasına ve bu tehlikeyi belki de gençliği boyunca atlatamamasına neden oluyor. “ açıklamasında bulundu.

EVDEKİ BİLGİSAYARIN EKRANI HERKSE DÖNÜK OLMALI

 

Ailelere seslenen çaplık,“Anne babaların kesinlikle interneti filtrelemeleri lazım… Aile paketi dediğimiz veya bazı tedbirler var bu tedbirleri uygulamaları lazım. Çocuğun her istediği siteye değil de, öğretici siteler tespit edilip o siteler dışında başka sitelere giriş yapması engellenmelidir. En başta yapılması gereken budur. Eve bilgisayar alındığında, bilgisayar herkesin oturduğu bir odaya yerleştirilip, ekranın herkese dönük bir şekilde olması gerekiyor. O şekilde çocuk böyle şeylerden kaçınacaktır. Tabi ki güvenmek iyidir, kontrol etmek güvenmekten daha iyidir. Her durumda çocuklarımızı kontrol etmemiz gerekiyor.” Dedi.

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *