image

  Kurban Bayramına sayılı günler kala kurban kesimiyle ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Molla Beşir Şimşek, “Malumunuz mübarek kurban bayramına az bir zaman kaldı. Tabi kurban bayramı denince akla ilk gelen şey kurban kesme ibadetidir. Kurban ibadetinin sadece Hz. Muhammed'in ümmetine has bir ibadet olmadığını, Hz. Âdem’den günümüze bütün ümmetlerde var olan bir ibadet olduğunu görüyoruz. Allah'u Teâlâ HAC Süresinde buyuruyor ki;"Biz her ümmete kurban ibadetti koyduk ki, kendilerine rızık olarak verilen hayvanlardan Allah'ın ismini ansınlar." Yani, bütün ümmetlerde Allah'ı anma amacı ile kurban ibadeti yapılmaktadır. Bunda bütün ibadetlerimizde olduğu gibi, Allah'a yakınlaşma, Allah'ın rızasını kazanma vardır.  Kurban kelimesi de Arapça kökenlidir ve manasına baktığımız zaman, yakınlaşmak manasına da geliyor. Hali ile namazımız, orucumuz, ibadetlerimiz nasıl ki Allah'a yakınlaşmak için yapılıyorsa, şüphesiz ki kurban ibadetleri de bizi Allah'a yakınlaştıracaktır” ifadelerini kullandı.

 Kurban kesmenin şartlarını sıralayan Şimşek, “Kurban kesmek için kişinin; Aklı baliğ, Müslüman, Kurban Kesmeye gücü yetmesi lazım. Bu vasıflara sahip kadın olsun, erkek olsun isteyen herkes kurban kesebilir. Zaten kurban Hanefi mezhebine göre vacip olan bir ibadettir, fakat Şafii mezhebine göre ise sünnet-i muekkede olan bir ibadettir” dedi.

YOKSULLARI SEVİNDİRELİM

Kurbanın daha çok fakirlere verilmesi gerektiğini belirten Şimşek,“Kurban Allah'a yaklaşmak için yapılan bir ibadet olduğu için, kestiğimiz kurban etlerinin de Allah'a yakınlaşmak için fakir fukaraya verilmesi daha iyi olur.  Kişi kendisi de kurban etinden yiyebilir. Fakat daha fazla fakir fukaraya verelim. Bayramda herkesin mutlu olması için, çocukların daha güzel bir bayram geçirebilmesi için Kurban etlerimizi dağıtalım. Çünkü sadece Kurban bayramında yardımlar ile et yiyebilen aileler var. Her zaman bulamadıkları bir ikramı o gün onlara ikram edin.”  Dedi.

BELKİ BİR KİLO ET İLE BİRÇOK KİŞİNİ KALBİNİ KAZANIYORSUNUZ

Kurbanın Hazreti İbrahim’den gelen bir sünnet olduğunu söyleyen Şimşek, “ Hz. İbrahim öz evladını Allah'a kurban ederek Allah sevgisin evlat sevgisinden mal sevgisinden makam ve mevki sevgisinden daha üstün olduğunu kanıtlamıştır. Kurban samimiyet, fedakârlık ve ihlâstır. Kulun Allah ile olan irtibatını bu şekilde ortaya koyuyor. Toplumsal olarak kurban kesmenin bulunduğu din, ibadete, kardeşliğe, birliğe, yardımlaşma ve dayanışmaya çok önem veren bir dindir. Hali ile kurban ibadeti de bu ruhu taşıyor. Toplumsal yardımlaşmaya ve dayanışmaya yardımcı oluyor Kurban ibadeti. Bizim toplumumuz yardımlaşmaya muhtaçtır. Belki bir kilo et ile birçok kişini kalbini kazanıyorsunuz. “ ifadelerini kullandı. İlhan Yıldız

 

 

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *