image

Batmanlı çiftçilerin seracılık konusunda ciddi ilerleme kaydettiğini belirten Doğan, “Bölgemizde, Batman da sera dediğimiz zaman akla BALPINAR, YENİKÖY, SEMALE çevresi geliyor. Orada özellikle son 2-3 yıl içerisinde, çiftçilerimiz seracılık konusunda epey bir ilerleme kat ettiler. Ziraat Odası olarak bizim o konuda desteğimiz var. Şimdi oraya bir birlik kurmaya çalışıyoruz.  Bir kooperatif kurma gibi bir fikir aşamasındayız. Ortak bir dernek gibi bir kuruluş oluşturduğumuz zaman oradaki üreticilerimize daha ciddi, daha modern bir seracılık ve daha toplu bir pazar bulmaları için yardımcı olacağız. Bu konuda umutluyuz. Pilot seracılık alanı olarak seçmeyi düşünüyoruz.” Dedi.

Kullanılacak gübre konusunda da açıklama yapan Doğan, “Bu gübre konusunda sıkıntı yok. Bizim çiftçilerimizin yapacağı gübre kullanımını daha bilinçli, toprak analizi yaparak kullanmaları ve mutlaka uzmanlardan tavsiye almaları lazım. Çünkü bu gübreler yer altı su kaynaklarını kirletiyor, içme sularını kirletiyorlar hatta toprağı çok önemli oranda kirletiyorlar bu gibi sorunların önüne geçmeleri için toprak analizi yaparak ve uzmanlar ile çalışılmalı.” İfadelerini kullandı.

 Bölge insanının kırmızı et tüketemediğini belirten Doğan,“Hayvancılık ve kırmızı et özellikle ülke genelinde olan bir sorun. Bölge insanımızda tüketemiyor. Tamamen beyaz ete yönelmiş bir durumda bölge, tabi bu durum imkansızlıklar yüzünden. Et fiyatlarının pahalı olmasında kaynaklanıyor. Şimdi Türkiye Yurt Dışından hayvan ithal ediyor. Tabi şimdi Türkiye coğrafi olarak düşünüldüğünde özellikle Doğu Anadolu bölgesi hayvancılık deposu olabilir. Bunun için o bölge çok uygundur. Gelişmiş ülkeler çok cüzi tarım arazilerinde biler çok büyük miktarda hayvansal üretim yapabiliyor.  Bakanlık ithal hayvancılık yapacağına, Doğu Anadolu bölgesi gibi pilot bölgelerde entegre tesisler ile birlikte hayvancılığa teşvik edebilirler. Mutlaka çiftlik ve hayvan üretimi yapacak insanlar, ehil ve uzman kişiler olması lazım. Bu konuda Ziraat Fakültesi mezunlarına öncelik tanınması lazım. Onların önderliğindeki projelere öncelik tanıması lazım ki, daha bilinçli daha tutarlı, ayağı yere sağlam basan projeler üretilmesi gerekiyor.” Dedi. Şevki Aslan

 

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *