image

İlimizde birçok mahallede taziye evi bulunmuyor. Bu konu ile ilgili gazetemize açıklamada bulunan Türkiye Muhtarlar Derneği Batman Şube başkanı Fahrettin Kağba, Mahallelerin sadece %30'unda taziye evi bulunduğunu ve %70'lik bir eksiklik olduğunu belirtti. Her mahallede en az bir taziye evi bulunması gerektiğini söyleyen 33 yıllık muhtar Kağba, Taziye evlerine cami gibi sahip çıkılması gerektiğini belirtti.

"HER MAHALLEYE TAZİYE EVİ ŞART"

Her mahallede taziye evi yapılması gerektiğini söyleyen Kağba, " Türkiye Muhtarlar Derneği Batman Şube Başkanıyım. 33 yıldır Pınarbaşı mahalle muhtarıyım. İlimiz eskisi kadar küçük değil, büyümüş. Artık çadırlarda, bina altlarında taziye yapılamaz. Onun için her mahalleye taziye evi şarttır. Bu taziye evlerinde bir çatı altında belediye veya valiliğin kontrolünde olması lazım. Muhtarlar bununla baş edemez. Taziye evlerine camiler gibi sahip çıkılmalı." diye konuştu.

"VATANDAŞLAR TAZİYE EVİ İSTİYOR "

Vatandaşların taziye evi için kendilerine isteklerde bulunduğunu belirten Kağba, "Birçok mahalledeki vatandaşlar taziye evi için yanımıza geliyorlar. Kendi mahallelerinde taziye evi olmadığı için başka mahallelere gittiklerini, bu durumda da taziyeye gelenler yanlış yerlere gidiyorlar. Mesela Kültür Mahallesinde taziyesi olan bir aile Bahçelievler mahallesinde taziye yapıyor. Taziyesine gelmek isteyenler Taziyenin kendi mahallelerinde olduğunu düşünerek Kültür mahallesine gidiyorlar." dedi.

"PINARBAŞI MAHALLESİNE TAZİYE EVİ İÇİN ONAY ALINDI"

Pınarbaşı mahallesinde taziye evi için yaptıkları müracaatın belediye tarafından onaylandığını ifade eden Kağba, " Bizde şuanda 1 dönümlük bir araziye taziye evi yapmak için çalışmaları başlattık belediye onay verdi, bekliyoruz.  Taziye evlerine belediye bir görevli bırakıp kontrol ederse bir sorun çıkmaz. İlimizdeki taziye evleri eksik. %70 taziye evi eksikliğimiz var. Kenar semtlerinde bazılar yapmış. Fakat birçok yerde eksiklik var." ifadelerini kullandı.

"MUHTARLAR DEVLET VE HALK ARASINDA KÖPRÜDÜR"

Muhtarların devlet ve halk arasında bir köprü gibi işlev gördüğünü söyleyen Kağba, "Taziye evleri belediyenin arsalarında yapılırsa daha iyi olur. Çünkü vatandaşlar arsa bulamazlar. Bizde muhtarlar olarak elimizden geleni yapıyoruz. Muhtarlar devlet ve vatandaş arasında bir köprüdür. Bu görevimizi yerine getirmek için çabalıyoruz. Taziye evleri için bir dönüm arsa yeterlidir. 2 Katlı olması daha iyi olur. Bir kat bayanlar, bir kat erkekler için. Yemekhanede yapılıyor. Hatta 500 metrekare de yeterlidir. Kapalı olduğu zaman daha geniş yer oluyor." diye bilgilendirdi.

Derneklerinin amacından bahseden Kağba ," 33 yıldır Pınarbaşı mahalle muhtarıyım. 25 yıldır bu derneğin başkanıyım. Derneğimiz 1989'dan beridir derneğimiz kurulmuştur. Bu derneğin amacı muhtarları bir araya toplayarak birbirlerini bilgilendirmektir. Sorunları olan arkadaşların sorunları varsa o sorunları devlet yetkililerine bildirmek. Muhtar sadece mühür basmakla olamaz. Muhtarın kendi mahallesinde bir yazıhanesi olması gerekiyor. Zamanı olacak, memur gibi olmaması gerekiyor ki muhtarlar mahallede görevini yapabilsin." diye konuştu.

"SAHİPSİZ POSTALAR BİZİ SIKINTIYA KOYUYOR"

Sahipsiz postaların kendilerini sıkıntıya koyduklarını belirten Kağba, "Muhtarların sıkıntılarından biri nüfus ile ilgili bir sorundu. Yeni kimlikler ile birlikte bu sorun ortadan kalktı. Fakat posta sıkıntımız var. Bazı vatandaşlar mahallede oturmadıklarına rağmen nüfus nakillerini mahallelere yapıyorlar. Bunu yapanlara gelen tüm postalar muhtarlara geliyorlar. İcra, mahkeme, kurumlardan gelen postalar muhtarları zor durumda bırakıyor. Gelen evrakların sahiplerini bulamıyoruz. " diye konuştu.

Mehmet Emin Uraz

 

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *