image

Batman ve bölgedeki çiftçilerin sorunlarıyla ilgili gazetemize değerlendirmelerde bulunan Doğan,  TMO’nun kapanacağıyla ilgili söylentilerin çiftçileri endişelendirdiğini söyledi. Doğan“Şöyle bir şey var, önümüzdeki yılda TMO'nun kaldırılacağı ya da küçüleceğine dair bir söylenti var. Bu durum şimdiden çiftçilerimizi bu konuda endişelendiriyor, çünkü o zaman çiftçilerimiz tüccarın inisiyatifine bırakılacak. Her zaman rekabet için alternatif iyidir. Dolayısıyla TMO'nun kapanmaması çiftçilerimiz açısından iyidir. Ama eğer kapanırsa çiftçiyi ciddi anlamda sıkıntıya sokacak. Bu durumda çiftçi rekabet olmadığından dolayı çok düşük fiyata vermek zorunda kalacak.” Dedi.

ÜRETİM MASRAFLARI ÇİFTÇİLERİ ZORLUYOR

Hükümetin çiftçilerden alınan vergileri düşürmesi gerektiğini söyleyen Doğan, “En büyük sorunlardan biri de üretim girdileri, masraflarıdır. Şu anda mısır sezonu… Mısırda da vergiler yüksek. Alınan vergilerden dolayı fiyat yüksek, bu vergiler düşürülebilir.  İlgili bakanlıklar bu fiyatları düşürebilirler, daha makul bir girdi fiyatına indirebilirler. Mısırda son 5-6 yılda fiyat 5 ile 10 arasında değişiyor. Bu da üreticilerin kullandığı girdilerin artış oranı ile karşılaştırıldığında geride kalıyor. Dolayısıyla geçen sene çiftçilerimizin bu yönde zararı söz konusudur. Karı ve zararı neredeyse birbirini karşılayamayacak durumdadır.  Önceden bölgede mısır yerine pamuk ekiliyordu. Pamuğun girdilerinden dolayı ve dışarıdan alınan pamuklara uygulanan fonun kaldırılması artık bu gün, neredeyse Türkiye'nin pamuğunun %60-70'i dışarıdan ithal ediliyor. Bu durum böyle giderse ithalatın yolu açılırsa tarımda çok büyük bir üretim kısıtlamasına gidilir, gidildiği zamanda dışarıya bağımlı hale gelir. Tarımın ciddi alt yapı sorunları var bunların acilen çözülmesi gerekiyor.” İfadelerini kullandı.

DIŞARDAN BUĞDAY İTHALİ ÇİFTÇİYİ BİTİRİR

 Bölgemizde yoğun bir şekilde buğday ekildiğini söyleyen Doğan,“Buğdaylar biçildi ve TMO (Tarım Mahsulleri Ofisi)' ne veriliyor. Buğday verimi iyi, fena değil. Beklenen rekolte elde edildi. Bu sene yağışlar iyiydi, hatta fazlaydı.  Fiyat istediğimiz gibi değildi. Biz 1TL ve üzeri bekliyorduk fiyatı çünkü öle bir fiyat ancak çiftçiyi kurtarabiliyor. Fakat kilosu 80 KRŞ' tur. Ton başı 800 TL'ye denk geliyor, bu fiyatlarda çiftçiler için yeterli değil. Bölgemizde yoğun bir şekilde buğday ekiliyor. Dün bir açıklamada gördüm dışarıdan 1 Milyon Ton Buğday ithali söz konusu. Bu tabi ki de çiftçiler için dezavantaj. Daha önce buğday %50 fon uygulanıyordu, bu %30'a indi. Buda ithalatın önünü açıyor. Zaten zorunlu  olarak çiftçi, buğday üretimini bırakma noktasına gelecek. Çünkü bu bir ilktir. Buğday ithalatının uygulanan fonun %30'a indirilmesi bundan sonra dışarıdan Türkiye'ye çok yoğun olarak buğday gelecek demektir. Bu durum bölgemizdeki ve Türkiye deki tüm çiftçileri olumsuz etkiledi. Şu anda Türkiye'nin yıllık buğday üretimi 25 Milyon Ton gibi bir rakama çıkabiliyor ama bu ilk etapta az gibi görülebilir önümüzdeki yıllarda bunun artması ve çiftçilerimizin zor durumda kalması endişelendiriyor bizi. “ dedi. Recep Fırat

 

 

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *