image

Zeynel Bey Kümbetinin taşınmasının hem Batman’ın hem de Hasankeyf’in ilgi odağı olmasına katkıda bulunduğunu söyleyen Aslanlı, “Hasankeyf’teki tarihi eserlerin taşınması dünya kamuoyunda sadece Hasankeyf’e değil, ilimize de ilgiyi artırdı. Yaptığımız araştırmalar, bize verilen bilgiler, antik kentimizdeki esnafın anlatımı sonucunda elde ettiğimiz istatistikî veriler turist sayısında ciddi bir artışın olduğunu gösteriyor. Bazı turist grupları mesela Mardin’den gelip Hasankeyf’i ziyaret ediyorlar, sonra geri dönüyorlar. Hasankeyf’in dışında ilimizin tarihi mekânlarını ziyaret eden turist sayısında da artış var.” İfadelerini kullandı.

TURİST SAYISINDA %40 ARTIŞ VAR

Hasankeyf’te geçen seneye oranla 2017’de ciddi bir turist artışı olduğu bilgisini veren Aslanlı, “Hem yerli hem de yabancı turistlerde bu yıl sevindirici bir artış var. Geçen seneye oranla yüzde 40 gibi sevindirici bir rakamdan bahsediyoruz. Dediğim gibi Zeynel Bey Türbesinin medyatik taşınması bunda etkili oldu ama kısmen huzur ortamının sağlanması da turist sayısının artışında etkili oldu. Olaylarda azalma olması, ortamın sakinleşmesi, devletin sahada hâkimiyeti eline alması ilimizdeki otellerde konaklama sayısındaki artışı sağlamıştır. Dediğim gibi yüzde 40 gibi bir turist artışı yaşanıyor bu yıl.” Dedi.

ANTİK KENTTEKİ TARİHİ ESERLERİN YENİ YERLERİ BELİRLENDİ

Zeynel Bey Kümbetiyle birlikte eski Hasankeyf’teki tarihi eserlerin yeni Hasankeyf’e taşınma işleminin başladığını belirten Aslanlı, “Hasankeyf’teki tarihi cami ve minaresi, İmam Abdullah Türbesi, Artuklu Hamamı, Kale kapısı ve diğer tarihi eserlerin taşınması kararlaştırılmıştır. Bu eserlerin taşınma ihalesi bitmiştir. Yeni gelişmeleri ileriki tarihlerde sizinle paylaşırız. Şunu söyleyeyim Hasankeyf sulara gömülmeden tarihi eserler kısa süre içinde taşınacak. Hangi eserimizin nereye yerleştirileceği de bellidir. Baraj çalışmasının sonucunda suların bırakılmasıyla paralel taşınma işi de biter diye düşünüyorum.” Açıklamasında bulundu. Şevki Aslan

 

 

 

 

 

 

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *