image

2017 Milli Eğitim Bakanlığı, 20 bin sözleşmeli öğretmenin alınacağı sözlü sınav (mülakat) sonuçları 3 gün önce açıklandı. Yaklaşık 60 bin kişinin katıldığı mülakat sınav sistemine tepkiler birçok adayın yanı sıra eğitim sendikaları da tepki gösterdi.

KPSS’de iyi puan olan bir öğretmen adayının mülakatta düşük puan verilmesini haksızlık olarak değerlendiren eğitim sendikaları ve adaylar, bu sistemin değiştirilmesi gerektiğini ifade ettiler.

Öğretmen seçme yönteminde 3 katı adayı çağırıp mülakatla içinden almak çok isabetli bir yöntem olmadığını belirten Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, 20 bin istihdam için 60 bin kişinin çağrılmasının yanlış olduğunu vurguladı.

 

Yalçın, “Öğretmen alımında 'güvenlik soruşturması' devletin yapması gereken bir haktır ve itiraz edilemez. Emanet, emin insana yapılır. Fakat öğretmen seçme yönteminde 3 katı adayı çağırıp mülakatla içinden almak çok isabetli bir yöntem değildir. Bunda ısrar etmekte doğru değildir. 20 Bin istihdam için 60 bin insanı çağırıp, 40 bin adayı 'neden ben kazanamadım ve bu puanı aldım' muhasebesi ile bunaltmak yanlıştır. Güvenlik soruşturmasını geçemeyen insanın kendini sorgulayacağı bir alan vardır, fakat bahsettiğim noktadaki adaylar şüphe içinde kalırlar. Etraflarındaki insanların bakışı değişir ve 'acaba' devreye girer. Bu kaldırılabilecek bir psikoloji değildir. Ürettiği sosyal maliyette var.” diye konuştu. İlkha

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *