image

Doğu İlleri Medya Tanıtım İl Başkanları Toplantısı Diyarbakır’da gerçekleşti. Toplantı sonrası Genel İdare Kurulu (GİK) üyesi Vedat Turgut öncülüğünde Sur ilçesinin tarihi yerleri ve tahrip edilmiş camileri gezildi.

Tarihi Sur ziyaretine Teşkilat Başkan Yardımcısı Vedat Turgut, Tanıtım ve Medya Başkan Yardımcısı Muhammet Şerif Durmaz'ın yanı sıra kalabalık bir heyet katıldı.

Ziyaret kapsamında tarihi Ulu Camii, yapımı devam eden Hz. Süleyman Camii, çatışmalardan dolayı tahrip edilen ve sonrada yakılan Kurşunlu Camii, İç Kale, tarihi Saraykapı Cezaevi, Hasan Paşa Hanı ve Saray Kapı ziyaret edildi.

Ziyaretin ardından açıklamalarda bulunan Turgut, Sur'da yaşanan yıkıma dikkat çekerek, "Çukur siyasetinin başarılı olmadığını gören iç ve dış mihraklar 15 Temmuz’u devreye koydu. Cengizhan zamanında bile bu kadar yıkımın yaşanmadığı Sur ilçesinin, PKK/HDP’nin çukur siyasetinden sonra viran olduğunu hepimiz gördük." dedi.

Turgut, "Elbette ki empati kurmak lazım. Burada binlerce insan yaşıyordu. Şu an evlerini terk etmiş durumdalar. Birçoğu ya yakın akrabalarında ya da kiracı olarak başka bir eve çıkmak zorunda kaldılar. İnsanlarımız evlerini, işlerini kaybetti. Zaten fakir olan halkımız bu yıkım sonrası daha da fakirleşti, yıllardır biriktirmiş oldukları, emeklerle almış oldukları evlerini, eşyalarını terk ederek canlarını kurtarma derdine düştüler. Bu konuda devlete çok ciddi iş düşmektedir. Yetkililer yaşanan mağduriyeti iyileştirme noktasında bir adım atmalıdır." dedi.

Dış güçlerin, emellerini yerine getirmek için Irak ve Suriye’de olduğu gibi Kürdistan bölgesinde de bir iç çatışma çıkarmanın peşinde olduğunu sözlerine ekleyen Turgut, bölgede yaşanan çukur siyaseti ve çatışmaların da bu emellere hizmet amaçlı ortaya konulmuş bir plan olduğunu söyledi.

 ÇUKUR SİYASETİ BAŞARILI OLAMAYINCA 15 TEMMUZ DEVREYE SOKULDU

Turgut, "Çukur siyasetinden dolayı Cizre’de, Silopi’de, Şırnak’ta binlerce Kürt evladı maalesef bölgelerdeki çukurlara gömüldü. Biz buradan soruyoruz, 7-8 bin Kürt evladını katletmekle, o çukurlara gömmekle kime hizmet ettiniz? Kime ne faydası oldu?" ifadelerini kullandı.

Çukur siyasetinden başarılı olamayan iç ve dış mihrakların 15 Temmuz’da darbe yapmaya kalkıştıklarını ve bu halka büyük bir tuzak kurmaya çalıştıklarını belirten Turgut,  "Ama onların bir tuzağı varsa Allah’ın da bir tuzağı vardı. Kimsenin ummadığı bir yerden Allah’ın inayeti, yardımı yetişti. Halkın seferber olmasıyla özellikle inançlı insanların öncülük edip sokaklara çıkmasıyla bu darbe teşebbüsü akim kaldı. Belki de şu an Suriye’deki gibi bir görüntünün yaşanılmasına engel oldular.  O insanlara minnettarız." diye belirtti.

Turgut, Suriçi halkının mağdur olduğunu, yetkililerin bu konuda empati kurması gerektiğini ifade ederek, "Bu yapılmadığı müddetçe önümüzdeki yıllarda büyük travmaların yaşanacağını hepimiz görmekteyiz. Şu an Suriye’den, Kobani’den veya Halep’ten gelen insanların evi olmadığı için bunalımlara, buhranlara girdiğini görmekteyiz. Aynısını bu halk kendi memleketinde, vatanında yaşayabilir. Buna engel olmak lazımdır." şeklinde konuştu.  Haber Merkezi

 

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *