image

 İluh deresinin yanında bulunan Selahaddin Eyyubi Caddesi üzerinde, seyyar bir şekilde ekmek satan bazı vatandaşlar, soğuk hava şartlarının kendilerini zorladığını ama eve ekmek götürmek için çabaladıklarını belirttiler. 12 senedir Selahaddin Eyyubi Caddesinde ekmek sattığını belirten Recai Oto adlı vatandaş,“ 12 senedir burada ekmek satıyoruz.  Kış aylarında çok zor şartlar altında çalışıyoruz. Zabıtalar sürekli bize engel olup ekmeklerimizi alıyorlar. Biz kötü bir şey yapmıyoruz sadece eve ekmek götürmek için çabalıyoruz. Yaz aylarında da çok zorlanıyoruz, kavurucu sıcağın altında çok yoruluyoruz. Sabah 9’da buraya gelip ekmeklerimizi satmaya başlıyoruz, akşam 7’ye kadar kalıyoruz.” Dedi.

BELEDİYEDEN ANLAYIŞ BEKLİYORUZ

3 çocuğu için yaz, kış demeden çalıştığını ifade eden Nurettin Çetin ise”  Ben 3 çocuk babasıyım ve 7 senedir burada ekmek satıyorum. Çocuklarım ve ailem için yaz kış demeden çalışıyorum. Sabah 9’dan, akşam 7’ye kadar bu soğuk havada açık alanda ekmek satmaya çalışıyoruz. Kış aylarında çok üşüyoruz ve hastalanıyoruz. Soğuktan korunabilmek için teneke içinde ateş yakıp ısınmaya çalışıyoruz. Elektrik, su, tuvalet ve hatta oturacak yerimiz bile yok. Kendi emeklerimizle aldığımız kürsülerin üzerinde oturuyoruz ya da manavlardan aldığımız kasaların üzerinde. Belirli bir yerimiz yok ve zabıtalar sürekli bize engel olmaya çalışıyorlar, ekmeğimizi alıyorlar. Belediyeden istirhamımız bizim için buraya ufak bir kulübe veya bir çardak yapılması. Hatta malzemeleri getirirlerse biz yaparız. Gerekirse gücümüzün yettiği kadar kira bile öderiz. Yeter ki bu dondurucu havadan ve yazın o kavurucu sıcağından kurtulalım.” İfadelerini kullandı.

KÖTÜ BİR ŞEY YAPMIYORUZ, EKMEĞİMİZİN PEŞİNDEYİZ

Bir diğer seyyar esnaf Serdar Mayda 17 yaşında olduğunu ve 5 senedir ekmek sattığını belirtti. Mayda “Ben 17 yaşındayım ve 5 senedir burada ekmek satıyorum. Biz istiyoruz ki belirli bir yerimiz başımızın üstünde bir çatı olsun. Burada 12 senedir ekmek satılıyor ve 12 senedir bu şartlar altında insanlar evlerine bakabilmek için çabalıyorlar. En azından buraya ufak bir kulübe yapılırsa bunca insan rahat bir nefes alır ve bu zor şartlar altında çalışmaktan kurtulabilir. Bize izin verirlerse biz bile yapmaya razıyız. Yeter ki zabıtalar ekmeklerimizi almasınlar. Kira vermeye de razıyız. Gücümüzün yeteceği kadar kira da veririz. Yetkililerden isteğimiz bizim çağrımıza kulak vermeleridir.” Dedi.

BELEDİYEYE KİRA VERMEYE RAZIYIZ

Genç yaşta zor şartlara artık dayanamadığını belirten Faruk Oğuz da, “ Bizler ekmeği peşinde insanlarız. Ben bu genç yaşımda burada bu şartlar altında çalışıyorum. Aileme baktığım için şikâyetçi değilim ama yaz, kış demeden burada zorluk çekiyoruz. Yazın kavurucu sıcak, kışın ise dondurucu soğuğa göğüs germek biraz zor oluyor. Biz başımızı koyacak ufak bir yer istiyoruz. Belediye ve yetkililerden isteğimiz ufak bir kulübe. Elimizden geleni yapmaya hazırız. Gücümüzün yeteceği kadar kira bile ödemeye razıyız.” Şeklinde konuştu. Mehmet Emin Uraz

 

 

 

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *