Batman Barosu’na bağlı Kürt Dili Komisyonları Ağı, 3-17 Şubat 2025 tarihleri arasında başvuruları alınan seçmeli ders süreciyle ilgili değerlendirmelerini kamuoyu ile paylaştı.

Komisyon, seçmeli Kürtçe derslerinden yararlanılmasını önererek, öğrenciler ve velilerden Kürtçe dersini (Kurmancî, Zazakî) seçmelerini istedi. Bunun, dilin yaşatılması açısından önemli bir fırsat olduğunun altı çizildi. Geçmiş yıllarda, bazı okul yönetimlerinin ve öğretmenlerin, “yeterli talep olmaması” veya “öğretmen yokluğu” gibi gerekçelerle Kürtçe dersini engellemeye çalıştıkları, bunun hukuka aykırı olduğu ve suç teşkil ettiği belirtildi.

Okul yöneticilerinin ve öğretmenlerin bu tür engellemelerden kaçınmaları gerektiği hatırlatıldı. Komisyon, bu tür engellemelerin, Türk Ceza Kanunu’nun 257. maddesi kapsamında görevi kötüye kullanma, 122. maddesi uyarınca ise dil temelinde ayrımcılık suçlarını oluşturduğunu vurguladı. Ayrıca, bu tür uygulamaların idari soruşturma gerektiren disiplin ihlallerini doğuracağı ifade edildi. Batman Barosu, okul idarecilerine yasal yükümlülüklerini hatırlatarak, sürecin şeffaf ve tarafsız bir şekilde yürütülmesini talep etti.

Bursluluk Sınavı başvuruları başladı Bursluluk Sınavı başvuruları başladı

Komisyon, aynı zamanda Milli Eğitim Müdürlüklerine de görevlerini yerine getirmeleri çağrısında bulundu. Bu sürecin sağlıklı işlemesi için gerekli denetimlerin yapılması, kolaylaştırıcı tedbirlerin alınması ve sürecin düzgün şekilde ilerlemesi için yazı gönderilmesi gerektiği hatırlatıldı. Eğitimde eşitlik ve adaletin sağlanabilmesi için, tüm öğrencilerin eğitim haklarının güvence altına alınması gerektiği ifade edildi.

Komisyon, Kürtçe derslerinin yalnızca bir seçmeli ders olarak sunulmasının, dilin korunması için yeterli olmayacağına ve Kürtçe’nin Kurmanci ve Zazaki lehçelerinin karşı karşıya olduğu asimilasyon tehlikesini bertaraf etmeye yetmeyeceğine dikkat çekti.

Kürt Dili Komisyonları Ağı, anadilde eğitimin, sadece bir ders seçeneğiyle sınırlanamayacak kadar temel bir hak olduğunu vurguladı. Ayrıca, Kürt meselesinin çözümü tartışılırken, dilsel alandaki tüm hukuki engellerin kaldırılması gerektiğini belirtti. Komisyon, anadilde eğitim hakkının yasal güvencelerle desteklenmesi ve uluslararası hukuka uygun şekilde düzenlenmesi gerektiğini ifade etti. Bu çerçevede, Kürtçe derslerinin seçilmesinin, bu sürecin önemli bir aşaması olarak değerlendirildiği kaydedildi.

Bu önemli çağrıya Ağrı Barosu, Diyarbakır Barosu, Mardin Barosu, Siirt Barosu, Şanlıurfa Barosu, Şırnak Barosu ve Van Barosu da destek verdiklerini duyurdu. Birlikte hareket edilerek, Kürtçe’nin eğitimdeki yerinin güçlendirilmesi ve dilin korunması için tüm hukuki adımların atılacağı ifade edildi.

Kaynak: ŞEVKİ ASLAN