Türkiye’nin araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) yatırımları 2024 yılında rekor düzeye çıktı. Bir önceki yıl 16 milyar dolar olan toplam Ar-Ge harcaması, 4 milyar dolarlık artışla 20 milyar dolara yükseldi. Ar-Ge alanında çalışan insan kaynağı da 20 bin kişilik artışla 311 bine ulaştı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TÜİK tarafından açıklanan 2024 yılı Ar-Ge harcaması verilerini paylaştı.

Verilere göre, toplam Ar-Ge harcamalarının yüzde 64,8’i özel sektör tarafından gerçekleştirildi. İmalat sanayisindeki Ar-Ge çalışmalarının yüzde 46,9’u yüksek teknoloji, yüzde 40,2’si ise orta-yüksek teknoloji alanlarında faaliyet gösteren işletmeler tarafından yürütüldü.

Ar-Ge ekosisteminde kadınların rolü de artıyor. 2024 itibarıyla Ar-Ge personelinin yüzde 34,2’sini kadınlar oluşturdu. Yükseköğretim kurumlarında bu oran yüzde 47,9’a kadar yükseldi.

Hükümlü ve tutuklulara bayram nedeniyle açık görüş izni
Hükümlü ve tutuklulara bayram nedeniyle açık görüş izni
İçeriği Görüntüle

Dolaylı Ar-Ge teşviklerinin (Kurumlar Vergisi, Gelir Vergisi ve KDV destekleri) şirketlerin toplam Ar-Ge harcamalarındaki payı, 2015’te yüzde 15 düzeyindeyken 2024’te yüzde 25’e çıktı.

Üniversiteler, araştırma merkezleri, teknoparklar, yenilikçi girişimler ve nitelikli insan kaynağıyla Türkiye’nin küresel bir Ar-Ge üssü haline geldiği vurgulandı. (İLKHA)

Kaynak: İLKHA