Batman Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Koordinatörlüğü, Üniversite’nin belirlediği hedefler doğrultusunda bilimsel çalışmalara destek vermeye devam ediyor. Bu kapsamda 2024 yılında 23’ü münferit, 21’i lisansüstü ve 7’si EKOM projesi olmak üzere toplam 51 projeye destek sağlandı.
Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Koordinatörlüğü, “Bilgiyi Enerjiye Dönüştüren Üniversite” misyonuyla Üniversite’nin akademik gelişimine katkı sağlayarak ihtisaslaşma alanları başta olmak üzere çeşitli bilimsel projelerin hayata geçirilmesine olanak tanınıyor. GAP Bölge Kalkınma İdaresi, TÜBİTAK, DİKA ve EU WORD gibi ulusal ve uluslararası kuruluşlarla sağlanan iş birliği ile Üniversite’nin ve araştırmacılarının Ar-Ge potansiyelinin ve yüksek katma değer yaratan araştırmalarının sayısının artırılması hedefleniyor. Ayrıca Üniversite’nin marka değerinin yükseltilmesinin desteklenmesini amaçlayan BAP Koordinatörlüğü, akademisyenlerin ve öğrencilerin projelerine destek sağlayarak Batman Üniversitesinin marka değerine de katkı sunmak istiyor.
Bu kapsamda 2024 yılında desteklenen projeler arasında enerji verimliliği, yenilenebilir enerji kaynakları, ileri malzeme teknolojileri, biyolojik aktiviteler ve çevresel sürdürülebilirlik gibi farklı konular öne çıkıyor. Dikkat çeken projeler ise güneş enerjili su pompaları ile akıllı su yönetim sistemi, enerji müzesi faz-1 projesi, elektrikli araçlar ve sabit enerji depolama sistemlerinde lityum iyon pil teknolojilerinin analizi, organik atıkların kompostlanması, elektrikli araçlar için yeni batarya teknolojilerinin analizi, fotovoltaik panellerde verimlilik artırımı ve alternatif enerji kaynaklarının geliştirilmesine yönelik çalışmalardan oluştuğu bildirildi.