1974 yılında altı yaşındayken babasının yanında çalışmaya başladığını belirten Ebedin Aydın, babasından sonra mesleğini hazır giyime karşı yaşatmaya çalışıyor.
Baba mesleği olan manifaturacılığı uzun yıllardır devam ettiren Aydın, “Her meslekte olduğu gibi bizim mesleğimiz de yirmi, otuz yıl önceki gibi değil. Eskiden daha hareketliydi. Eskiden bütün işler çarşılarda dükkanlarda devam ediyordu. İnternet ve sosyal medya yoktu. Şimdi ise her şey internet ve sosyal medya üzerinden yürüyor. Eskiden tekstil ve konfeksiyonlar yoktu. İnternet satışları da açılınca işlerimiz çok etkilendi. İşlerimiz eskiden daha iyiydi. Dediğim gibi globalleşen dünya internet üzerinden ticareti daha kolay bir hale getirdi. Bizim işlerimiz de düşmeye başladı.” ifadelerine yer verdi.
“Geleneksel ve Köklü Bir Mesleğin Sahibiyim”
Geleneksel kıyafetlerin kumaşlarını satmaya devam ettiğini vurgulayan Aydın, “Eskiden Terziler, köylüler, şehirliler hepsi bizim müşterimizdi. Geleneksel elbiseler ve kıyafetler getirdiğimiz kumaşlar ile dikiliyordu. Şimdilerde ise hazır fabrikasyon, tekstil ve konfeksiyonlarda standart kalıplarda ürünler oluşturuluyor. Bizim bölgemize adet ve kültürümüze uygun elbiseler ise getirdiğimiz özel kumaşlardan yapılıyor. Bütün kıyafetler özel tasarım olarak üretiliyor. Bizler de bu gelenekte en önemli noktalardan biriyiz.” şeklinde konuştu.
“Birçok İlden Kumaş Getiriyorum”
Kumaşlarını eski üretim noktalarından özel olarak seçtiğini söyleyen Aydın, “Eskiden beri birçok ile gidip kendi kumaşımızı beğenip getiriyorum. Bölgemizin ihtiyaçlarına göre kumaş çeşitlerini tedarik edip satıyorum. Adana, Bursa, İstanbul ve Gaziantep’ten kumaş getiriyorum. Bu meslek gelenek ve göreneklerimiz olduğu müddetçe var olacaktır. Bizim burada bu meslek devam ediyor ama büyük şehirlerde ise ölüyor maalesef. 20 yıla kadar bu meslek çok azalacak. Bu meslek ölmez ama. Çünkü bu meslek geleneksel giyime hitap ediyor. Mesela konfeksiyonlar ve tekstiller annelerimizin nenelerimizin veya dedelerimizin geleneksel kıyafetlerini üretemiyor. Bundan dolayı bizim mesleğimiz biraz daha devam edecek inşallah.”
“Geleneklerimiz Hazıra Yenilmeye Başladı”
“Her hal geçici olduğu gibi bizim de mesleğimizde bazı gelenekler yavaş yavaş ölüyor” diyen Aydın, “Bazıları devam etse de hepsinin bir ömrü var. Örneğin geleneksel elbise, fistan, etek, gömlek, nevresim, döşek yüzü, yastık yüzü, minder, yastık bunlar devam ediyor. Bazıları da hazır ürünlerin gelmesi ile ömürlerini doldurmak üzere. Eskiden çeyiz için bohça hazırlamaya geliyorlardı. Şimdi bu gelenekte hazıra yenildi. İnsanlar artık emek vermek istemiyor bazı şeylere. Yarım asırdan fazladır yaptığım ve babamın da bir o kadar uzun bir süre yaptığı bu işte hazıra daha yenilmeyen ise yorgan şilteleridir. Yorgan şilteleri 50 yıldan fazladır var ve olmaya devam da edecek inşallah. Yorgan şilteleri işimizin demirbaşı.” dedi. MURAT ORHAN





